Παρά το γεγονός ότι σημειώθηκε μείωση των θυμάτων στα ορυχεία της Κίνας το 2010, οι αριθμοί παραμένουν υψηλοί, αφού πρόκειται για τα πιο επικίνδυνα στον κόσμο, όπως αποδεικνύουν και νέα στοιχεία.

Συνολικά 2.433 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δυστυχήματα που συνέβησαν κατά το 2010 στα κινεζικά ορυχεία, δηλαδή 198 λιγότεροι απ' ό,τι το 2009, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κρατικής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια στην Εργασία (SAWS), ο οποίος ζήτησε να βελτιωθεί η ασφάλεια στα ανθρακωρυχεία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περισσότεροι από έξι άνθρωποι πεθαίνουν κάθε ημέρα στα ορυχεία της Κίνας, επειδή δεν υπάρχουν κανονισμοί ασφαλείας.

Σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των εργαζομένων, ο απολογισμός των θυμάτων στα κινεζικά ορυχεία είναι στην πραγματικότητα πολύ βαρύτερος, καθώς ορισμένα δυστυχήματα δεν αναφέρονται στις αρχές, ενώ συχνά οι εργοδότες εξαγοράζουν τη σιωπή των οικογενειών των θυμάτων.

"Το επίπεδο της ασφάλειας των ανθρακωρυχείων εξακολουθεί να είναι χαμηλό και οι βάσεις για μια ασφαλή παραγωγή είναι αρκετά ασθενείς σε πολλά μικρά ορυχεία", παραδέχθηκε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Χουάνγκ Γι, εκπρόσωπος και αρχιμηχανικός της SAWS.

Το 2002, ο αριθμός των ανθρώπων που είχαν σκοτωθεί στα κινεζικά ορυχεία είχε φτάσει τους 6.995.

Η κυβέρνηση άρχισε μια εκστρατεία καθιστώντας υποχρεωτική την εγκατάσταση μέσα σε τρία χρόνια στα ορυχεία της χώρας έξι συστημάτων ασφαλείας, μεταξύ των οποίων εγκαταστάσεις διάσωσης, ενώ αυτή τη στιγμή οι αρχές επιλέγουν τους κατασκευαστές οι οποίοι θα κατασκευάσουν καταφύγια για περιπτώσεις έκρηξης αερίου, τα οποία θα εγκατασταθούν κατ' αρχάς δοκιμαστικά σε ορισμένα ορυχεία, πριν γενικευθεί η χρήση τους στο σύνολο της χώρας.

Τα περισσότερα δυστυχήματα συμβαίνουν σε ορυχεία άνθρακα, από τον οποίο παράγεται το 70% του ηλεκτρικού στην Κίνα.