Άνοιξαν οι κάλπες στην Ιρλανδία για τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές που αναμένεται ότι θα επικυρώσουν το τέλος της απερχόμενης κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπράιαν Κόουεν και το κόμμα Φιάνα Φέιλ που κατέχει την εξουσία τα τελευταία 14 χρόνια.

Περίπου 3,1 εκατομμύρια ψηφοφόροι άρχισαν να προσέρχονται στα εκλογικά τμήματα στις 07:00 (09:00 ώρα Ελλάδας) με τους 566 υποψηφίους να μάχονται για 165 θέσεις του ιρλανδικού κοινοβουλίου.

Όλες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν το ναυάγιο του Φιάνα Φέιλ, που χρεώνεται την οικονομική κατάρρευση της χώρας, όπως και το υψηλό ποσοστό ανεργίας, που ανέρχεται στο 13,4% και μεταφράζεται σε 450.000 άτομα χωρίς απασχόληση.

Οι σημερινές βουλευτικές εκλογές παίρνουν τη μορφή δημοψηφίσματος για το σχέδιο διασωσης της χώρας που υπεγράφη το Νοέμβριο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για οικονομική βοήθεια ύψους 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο ιρλανδός πρωθυπουργός αποδέχτηκε απρόθυμα το πρόγραμμα στήριξης, υποχωρώντας στο βάρος του τεράστιου δημόσιου ελλείμματος (32% του ΑΕΠ το 2010)

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης Φίνε Γκάελ συγκεντρώνει 38%-40% της πρόθεσης ψήφου, αλλά το ποσοστό αυτό δεν θα του δώσει αυτοδυναμία και αναμένεται ότι θα συμμαχήσει με το Εργατικό Κόμμα, το οποίο αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό 18%.

Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των ιρλανδικών εφημερίδων είναι ενδεικτικοί. Με τίτλο "Η ημέρα της εκδίκησης" με κόκκινα γράμματα, η εφημερίδα ταμπλόιντ "Irish Daily Star", επισημαίνει πως "είναι η κατάλληλη στιγμή να δώσουμε σε αυτούς τους ανίκανους πολιτικούς, που κατέστρεψαν τη χώρα, μια κλωτσιά στα οπίσθια".

Η Irish Sun υπογραμμίζει στην πρώτη της σελίδα: "Ήρθε η ώρα να ξεφορτωθούμε τους απατεώνες που οδήγησαν την χώρα στη χρεοκοπία".

Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 22:00 τοπική ώρα, η καταμέτρηση των ψήφων θα αρχίσει το πρωί του Σαββάτου και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται το βράδυ.