Περισσότεροι από 160 μετανάστες, κυρίως Αιγύπτιοι και Σύροι, διεσώθησαν σήμερα στην θάλασσα και μεταφέρθηκαν στην ανατολική ακτή της Σικελίας, όχι μακριά από την πόλη των Συρακουσών, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Εκ των 163 ανθρώπων οι οποίοι επέβαιναν σε ένα σκάφος 27 μέτρων οι 66 ήταν ανήλικοι και οι 45 γυναίκες, διευκρίνισε η ιταλική αστυνομία, μετά την διάσωση των επίδοξων μεταναστών σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από τις ακτές της Σικελίας.

Στους μετανάστες προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο λιμάνι όπου επιχειρήθηκε στη συνέχεια η ταυτοποίησή τους.

«Βρισκόμαστε σε δύσκολες συνθήκες επειδή δεν διαθέτουμε προσαρμοσμένες εγκαταστάσεις για την υποδοχή μεταναστών. Αυτήν την στιγμή έχουμε 150 μετανάστες σε 2 σκηνές με 8 μόνον χημικές τουαλέτες», σημείωσε ο Μικέλε Τακόνε, δήμαρχος του Πορτοπάλο ντι Κάπο Πασέρο, όπου οδηγήθηκαν οι επίδοξοι μετανάστες.

Ο δήμαρχος των Συρακουσών, Τζιανκάρλο Γκαρότσο, έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα, στον υπουργό Εσωτερικών και στον επικεφαλής της περιοχής και σε άλλους αξιωματούχους, ζητώντας επιπλέον οικονομικά και επιμελητειακά εργαλεία για να αντιμετωπιστεί η άφιξη σχεδόν 5.000 επίδοξων μεταναστών σε αυτήν την ζώνη από τις αρχές της χρονιάς, σύμφωνα με την εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.

«"Δεν υπάρχει μια θαυματουργή λύση» δήλωσε εξάλλου την Κυριακή η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Έμμα Μπονίνο, υπενθυμίζοντας ότι η άφιξη επίδοξων μεταναστών στις ιταλικές αρχές αποτελεί «την συνέπεια μιας απελπισμένης εξόδου" καθώς υπάρχουν "αυτοί που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και αυτοί που φεύγουν για να γλιτώσουν από την φτώχεια».