Η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ ζήτησε την Τρίτη την διεξαγωγή έρευνας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για «τον τρόπο με τον οποίο ενεργεί η Ισπανία», πολλαπλασιάζοντας τους ελέγχους της στα σύνορα με το βρετανικό θύλακα, οι οποίοι έχουν προκαλέσει τεράστιες ουρές αναμονής για τους αυτοκινητιστές.

«Η Ισπανία επέβαλε εκ νέου την Τρίτη δυσανάλογους ελέγχους για τα αυτοκίνητα που εισέρχονται στο Γιβραλτάρ, προκαλώντας ουρές αναμονής άνω των τεσσάρων ωρών», σημειώνει ο πρωθυπουργός του Γιβραλτάρ, Φάμπιαν Πικάρντο, σε ανακοίνωσή του.

Οι έλεγχοι, οι οποίοι γίνονται χωρίς προειδοποίηση, «καταδεικνύουν για άλλη μια φορά την ανάγκη να ξεκινήσει γρήγορα μια έρευνα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τρόπο με τον οποίο ενεργεί η Ισπανία και την ανάγκη να ληφθούν αμέσως νομικά μέτρα εκεί όπου κρίνονται απαραίτητα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, την Τρίτη σχηματίστηκαν εκ νέου ουρές πολλών χιλιομέτρων στην είσοδο του Γιβραλτάρ.

Η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ θεωρεί ότι οι τελωνειακοί έλεγχοι που γίνονται από την ισπανική αστυνομία αποτελούν ένα μέτρο αντιποίνων για την απόφασή του στα τέλη Ιουλίου να δημιουργήσει έναν τεχνητό ύφαλο.

Σύμφωνα με την Μαδρίτη, η κατασκευή του υφάλου έχει στόχο να εμποδίζει τα αλιευτικά της σκάφη.

Έκτοτε έχει οξυνθεί για άλλη μια φορά η διπλωματική ένταση ανάμεσα στην Μαδρίτη από την μία πλευρά και το Γιβραλτάρ και το Λονδίνο από την άλλη.