Εκρηκτικό είναι το κλίμα στην Αίγυπτο έπειτα από επιχείρηση της Αστυνομίας σήμερα το πρωί να «καθαρίσει» δύο πλατείες του Καίρου από υποστηρικτές του ανατραπέντος Πρόέδρου Μόρσι

Από το πρωί στο Κάιρο είναι σε εξέλιξη συγκρούσεις του στρατού με διαδηλωτές που υποστηρίζουν τον Μόρσι ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ο αιγυπτιακός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες και προσπαθούσαν να εισέλθουν στην πλατεία Ραμπάα αλ-Αλαουίγια στο Κάιρο, ενώ διαδηλωτές συγκεντρώνονται στην Αλεξάνδρεια, το Σουέζ και το Ασουάν.

Τουλάχιστον 124 οπαδοί του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι σκοτώθηκαν σήμερα στη μία από τις δύο πλατείες του Καΐρου από τις οποίες τους απομάκρυναν διά της βίας οι δυνάμεις ασφαλείας, έκανε γνωστό ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, ο οποίος μέτρησε τα πτώματα σε τρία αυτοσχέδια νεκροτομεία.

Ο απολογισμός αυτός, από την πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουίγια, το γενικό επιτελείο των διαδηλωτών οι οποίοι την κατέλαβαν και την ελέγχουν εδώ και ένα μήνα, δεν λαμβάνει υπόψη ενδεχόμενους νεκρούς στην άλλη πλατεία που είχαν καταλάβει οι οπαδοί του Μόρσι στο Κάιρο, την πλατεία Νάχντα, ούτε αυτούς από τις συγκρούσεις που σημειώνονται στη χώρα. Οι διαδηλωτές κάνουν λόγο για περισσότερους από 2.200 νεκρούς και 10.000 τραυματίες – αριθμοί οι οποίοι είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές.

Οι αναταραχές και οι συγκρούσεις έχουν επεκταθεί και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου ενώ υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι συγκρούσθηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας στις πόλεις Μίνια και Ασιούτ, σύμφωνα με πληροφορίες των υπηρεσιών ασφαλείας. Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων εναντίον χιλιάδων διαδηλωτών που πυρπόλησαν εκκλησία στη Μίνια.

Οι υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι πυρπόλησαν τρεις κοπτικές εκκλησίες στην κεντρική Αίγυπτο. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, δύο χριστιανικές εκκλησίες δέχθηκαν επίθεση και πυρπολήθηκαν από διαδηλωτές στην επαρχία της Μίνια.

Το κίνημα της κοπτικής νεολαίας Youth Maspero Union επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τις επιθέσεις εναντίον των δύο εκκλησιών, κατηγορώντας του Αδελφούς Μουσουλμάνους για "πόλεμο αντιποίνων κατά των κοπτών".

Στην περιοχή της Μίνια, όπου κατοικεί πολυπληθής κοπτική κοινότητα, συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τους διαδηλωτές, που απέκλεισαν δρόμους και πυρπόλησαν λάστιχα αυτοκινήτων.

Στην πόλη Σοχάγκ, που βρίσκεται νοτιότερα, ισλαμιστές διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Mena.

Η ηγεσία της Κοπτικής Εκκλησίας υποστήριξε την απομάκρυνση του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό. Ο πατριάρχης της Κοπτικής Εκκλησίας Ταουάντρος ΙΙ εμφανίσθηκε μαζί με τον μεγάλο ιμάμη του πανεπιστημίου αλ Αζχαρ στο πλευρό του στρατηγού Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι κατά την ανακοίνωση της αποπομπής του Μοχάμεντ Μόρσι στις 3 Ιουλίου.

Την ίδια ώρα οπαδοί του Μόρσι επιτέθηκαν σε τουλάχιστον δύο αστυνομικά τμήματα στο Φαγιούμ και πυρπόλησαν οχήματα έξω από το ένα απ' αυτά, έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες. Συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης έξω από τα γραφεία του κυβερνήτη της επαρχίας.

Στο μεταξύ, από αξιωματούχους έγινε γνωστό πως οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν το στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων Μοχάμεντ Ελ-Μπελτάγκι.

Ο ελ-Μπελτάγκι συνελήφθη κοντά στον καταυλισμό διαμαρτυρίας Ραμπάα αλ-Ανταουίγια στο Κάιρο μετά την επιδρομή που πραγματοποίησαν εκεί οι δυνάμεις ασφαλείας, διευκρίνισαν οι πηγές αυτές.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχουν ακινητοποιηθεί τα τρένα που εισέρχονται και εξέρχονται του Καΐρου για να εμποδιστεί η οργάνωση διαδηλώσεων εκτός της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, έπειτα από την επιχείρηση διάλυσης των συγκεντρώσεων υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι σε δύο πλατείες του Καΐρου.

Η αιγυπτιακή αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 200 ατόμων κατά τη διάλυση των συγκεντρώσεων στο Κάιρο, μετέδωσε η αιγυπτιακή τηλεόραση.

Σύμφωνα με το CNN που επικαλείται πηγές από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα τουλάχιστον 250 άνθρωποι από την πλευρά του Μόρσι σκοτώθηκαν ενώ οι τραυματίες φτάνουν τις 8000

Και η κυβέρνηση ανακοίνωσε από την πλευρά της απώλειες χωρίς να αναφέρει ακριβή αριθμό νεκρών ενώ το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις ασφαλείας δεν χρησιμοποίησαν όπλα και πως δέχτηκαν επίθεση από «τρομοκρατικά στοιχεία» μέσα στους καταυλισμούς που είχαν στήσει οι διαδηλωτές. 

Από το αιγυτιακό υπουργείο υγείας γίνεται λόγος για 27 τραυματίες. 

Μισή ώρα μετά την έναρξη της επιχείρησης, δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων μέτρησε 43 πτώματα συγκεντρωμένα στην πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουίγια, ορισμένα από τα οποία έφεραν τραύματα από σφαίρες.

Όλα άρχισαν όταν η αστυνομία επενέβη με δακρυγόνα στις δύο καθιστικές διαμαρτυρίες υπέρ του Μόρσι στο Κάιρο το πρωί της Τετάρτης, ξεκινώντας την προαναγγελθείσα επέμβαση για διάλυσή τους.