Στη σκιά των σχεδίων του Ισραήλ για την ανέγερση νέων κατοικιών στα εδάφη που οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν για ένα μελλοντικό κράτος, ξεκινά σήμερα ο δεύτερος γύρος των ισραηλινο-παλαιστινιακών ειρηνευτικών συνομιλιών υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.

Αργότερα σήμερα αναμένεται να συναντηθούν οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών στην Ιερουσαλήμ. Οι απεσταλμένοι τους πραγματοποίησαν τον πρώτο γύρο των συνομιλιών τον περασμένο μήνα στην Ουάσιγκτον μετά από πάγωμα τριών ετών.

Οι διαπραγματεύσεις είναι προγραμματισμένο να συνεχιστούν σε διαφορετικές τοποθεσίες, περιλαμβανομένης της Ιεριχούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με στόχο την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας εντός εννέα μηνών, σύμφωνα με την πρόταση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Το Ισραήλ υποστηρίζει το χρονοδιάγραμμα, αλλά τις τελευταίες ημέρες προκάλεσε την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας όταν ανακοίνωσε τα σχέδιά του για ανέγερση νέων κατοικιών στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, τις οποίες οι Παλαιστίνιοι σκοπεύουν να περιλάβουν, μαζί με την Λωρίδα της Γάζας, στο μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος.

Στη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν βίαια επεισόδια καθώς ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στη Γάζα σε αντίποινα για παλαιστινιακή επίθεση με ρουκέτα στο έδαφος του Ισραήλ χωρίς να υπάρξουν θύματα.