Ήταν 14 Αυγούστου του 2005, όταν το αεροσκάφος της εταιρείας «Ήλιος» συνετρίβη στο Γραμματικό, με αποτέλεσμα να οδηγήσει στον θάνατο 121 ανθρώπους. 

Και φέτος, το μνημόσυνο για τα θύματα στον τόπο του δυστυχήματος, τελέστηκε σε φορτισμένο κλίμα, παρουσία πλήθους συγγενών τους.

Όπως μεταδίδει το sigmalive.com, το παρών έδωσε ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, Ιωσήφ Ιωσήφ, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Ο κ. Ιωσήφ εξέφρασε τη συμπαράσταση, την αλληλεγγύη και τη συμπόνια τόσο του ίδιου όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας, στους συγγενείς των θυμάτων. 

«Ξέρουμε πως η φονική πτώση του αεροπλάνου της Ήλιος έφερε πόνο και δυστυχία, κάνοντας σκόνη και θρύψαλα ζωές, όνειρα, ελπίδες και οικογένειες», είπε. Χαρακτήρισε το μνημόσυνο ως την ελάχιστη οφειλόμενη ανταπόδοση στους αγαπημένους νεκρούς και υπόσχεση τόσο ότι η μνήμη τους θα διατηρηθεί ζωντανή, όσο και η ελπίδα και η δημιουργία που είναι αναγκαίες για να συνεχιστεί η ζωή.

«Οκτώ χρόνια μετά, στέρεψαν τα δάκρυα, αλλά είμαστε ακόμα εδώ», λέει η Νίκη Μιχαηλίδη, σύζυγος θύματος της τραγωδίας.

«Οκτώ χρόνια ερχόμαστε εδώ, σε αυτό τον τόπο, σε αυτό το σημείο. Γιατί ερχόμαστε; Για να τους συναντήσουμε; Όχι. Ερχόμαστε για να φωνάξουμε από όπου έγινε, μήπως μερικοί βάλουν μυαλό, μήπως συνειδητοποιήσουν τις παραλείψεις τους, για να μην ξαναγίνουν», αναφέρει ο Παύλος Αδηλίνης, πατέρας ενός εκ των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας και προσθέτει σχετικά με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης για το δυστύχημα: «Δικαστικές αποφάσεις δεν μπορούμε να κρίνουμε ποτέ. Γεγονός είναι ότι η ελληνική δικαιοσύνη εξάντλησε όλα τα περιθώρια στο βαθμό, βεβαίως που δίκαζε. Εκεί όμως που η δικαιοσύνη δεν απονεμήθηκε ήταν η Κύπρος και λυπάμαι για αυτό».