Στο Εθνικό Δικαστήριο της Μαδρίτης έφτασε σήμερα για να καταθέσει ως μάρτυρας για το σκάνδαλο των διπλών λογιστικών βιβλίων η δεύτερη στην ιεραρχία του ισπανικού κυβερνώντος κόμματος, η Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπένταλ.

Το όνομα της Μαρίας Ντολόρες ντε Κοσπένταλ, γενικής γραμματέα του Λαϊκού Κόμματος (PP) από το 2008, εμφανίσθηκε δίπλα στο όνομα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι σ' ένα κατάλογο στελεχών του κόμματος αυτού που είναι ύποπτα ότι πήραν ποσά, τα οποία δεν είχαν δηλωθεί, από τον Λουίς Μπάρθενας, ταμία του PP από το 1990 ως το 2009.

Ο Λουίς Μπάρθενας, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή από τις 27 Ιουνίου για μια άλλη υπόθεση διαφθοράς, είχε δηλώσει στις 15 Ιουλίου στον δικαστή Πάμπλο Ρουθ πως το 2010 είχε δώσει 25.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ στην ντε Κοσπένταλ.

Σύμφωνα με δικαστική πηγή που ήταν παρούσα κατά την κατάθεσή του, ο Μπάρθενας είχε επιβεβαιώσει εκείνη την ημέρα την ύπαρξη ενός δεύτερου μυστικού ταμείου, το οποίο χρηματοδοτούνταν από δωρεές ιδιωτικών επιχειρήσεων, και είχε δηλώσει πως «όλα τα στελέχη του κόμματος ελάμβαναν φακέλους» που περιείχαν συμπληρώματα μισθών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Mundo, η ντε Κοσπένταλ είχε λάβει, εκτός από τις 25.000 ευρώ, άλλες 45.000 ευρώ το 2009 και το 2010, όπως και ο Μαριάνο Ραχόι, πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος από το 2004.