Αδύναμη να διεισδύσει στα άδυτα της «αυτοκρατορίας» παραγωγής χασίς, στο χωριό Λαζαράτι, φαίνεται η αλβανική αστυνομία, που «επιστρατεύει» μεθόδους ... μεσαιωνικού τύπου - π.χ. τον αποκλεισμό των προμηθειών και υπηρεσιών προς τη χασισοκαλλιέργεια, η οποία βρίσκεται στην πιο κρίσιμη και αποφασιστική φάση ανάπτυξης.

Πρόκειται για τη φάση που εξασφαλίζει την ποιότητα και απαιτεί πολλές αγροτικές υπηρεσίες και πυκνό πότισμα.

Χθες και σήμερα, η αστυνομία εμπόδισε περισσότερους από 100 εργάτες από τις γύρω περιοχές να μεταβούν στο Λαζαράτι. Οι εργάτες αυτοί μεταφέρονται με ειδικά μινι-μπας των χασισοκαλλιεργητών και είναι οι πιο ακριβοπληρωμένοι στην Αλβανία.

Επίσης, λόγω του εμπάργκο της αστυνομίας, οι χασισοκαλλιεργητές δεν μπορούν να μεταφέρουν νερό έξω από τα σύνορα του χωριού, ενώ οι γεωτρήσεις εντός του χωριού δεν εξασφαλίζουν τις ανάγκες τους.

Φοβούμενοι πιθανή επίθεση της αστυνομίας, οι χασισοκαλληργητές του Λαζαρατίου έχουν οργανώσει ένοπλη περιφρούρηση, όλο το 24ωρο. Στη διάρκεια της νύχτας, οι πυροβολισμοί για εκφοβισμό είναι ακατάπαυστοι κι ακούγονται ώς τη γειτονική Δερβιτσιάνη, καθώς και στα προάστια του Αργυροκάστρου. Επίσης, σε καίρια σημεία στο χωριό έχουν εγκαταστήσει σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα ελέγχου εισόδου κι εξόδου.

Το χωριό Λαζαράτι, το οποίο αριθμεί συνολικά γύρω στις 4.000 κατοίκους, θεωρείται ένα από τα πλουσιότερα στην Ευρώπη. Σύμφωνα με χάρτες που έδωσαν πρόσφατα στη δημοσιότητα ιταλικές αστυνομικές πηγές, στο χωριό καλλιεργούνται περί τα 10.000 στρέμματα χασίς. Από την πώλησή του, ως πρώτο χέρι, εξασφαλίζονται περί τα 300.000.000 Ευρώ ετησίως!

Οι χασισοπαραγωγοί είναι οργανωμένοι στην εντέλεια - κυρίως σε ό,τι αφορά το εμπόριο. Οργανωμένα δίκτυα διακίνησης του παράνομου προϊόντος λειτουργούν από το χωριό, όπου συγκεντρώνουν και συσκευάζουν την παραγωγή, που προωθείται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Πρώτοι και βασικοί αποδέκτες είναι η Ελλάδα και η Ιταλία. Τα έσοδα στη φάση του εμπορίου αυξάνουν κατά πολύ, καθώς η τιμή αγοράς στο δεύτερο χέρι τριπλασιάζεται.

Ένα μόνο μικρό ποσοστό της χασισοπαραγωγής πηγαίνει για εσωτερική κατανάλωση. Μάλιστα, με στόχο την εξασφάλιση μελλοντικής πελατείας - κυρίως για τα σκληρά ναρκωτικά, αλλά και για να «ψωνίσουν» οι έμποροι «βαποράκια» μεταφοράς στις αγορές του εξωτερικού - το χασίς στην εσωτερική αγορά δίνεται δωρεάν.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από διάφορες πλευρές, παρά τις προσπάθειες της αστυνομίας για την πάταξη του φαινομένου, φαίνεται ότι το ίδιο το κράτος κάνει τα «στραβά μάτια» στην όλη κατάσταση. Αυτό, λένε, οφείλεται στο γεγονός ότι το «μαύρο χρήμα» από το Λαζαράτι αποτελεί, στην ουσία, τη βασική πηγή εσόδων για όλες τις οικονομικές δραστηριότητες στο νότο της Αλβανίας.

Μάλιστα, την οικονομική «επίθεση» των πλούσιων Λαζαρατινών φαίνεται πως δέχονται - μεταξύ άλλων - και μέλη της ελληνικής μειονότητας, που μπροστά στις δελεαστικές τιμές αγοράς και λόγω των οικονομικών αναγκών τους, για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ελληνικής κρίσης, προβαίνουν σε μαζικές πωλήσεις της ακίνητης περιουσίας τους (ειδικά αγροκτήματα).