Διεθνείς ανησυχίες προκαλεί η έξαρση της βίας στην Αίγυπτο.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο τις ταραχές που σημειώθηκαν στο Κάιρο όταν "οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση βίας" εναντίον των ισλαμιστών διαδηλωτών, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Μπαν Γκι Μουν.

Ο Μπαν "εκφράζει τη λύπη του που οι αιγυπτιακές αρχές επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν βία για να αντιμετωπίσουν τις διαδηλώσεις" ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μάρτιν Νεσίρκι. 

"Φαίνεται ότι εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και των διαδηλωτών" πρόσθεσε.

Από τις Βρυξέλλες, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον εξέφρασε τη "μεγάλη ανησυχία" της για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο και κάλεσε τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας να δείξουν αυτοσυγκράτηση. Στην ανακοίνωσή της η Άστον ζητά επίσης από τους Αιγύπτιους πολίτες "να αποφύγουν νέες προκλήσεις και μια κλιμάκωση" της βίας.

Οι Βρυξέλλες επισημαίνουν επίσης ότι "η αντιπαράθεση και η βία δεν είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί για την επίλυση των πολιτικών θεμάτων" και υπενθυμίζουν ότι είναι ανάγκη να περάσει η εξουσία στα χέρια μιας πολιτικής κυβέρνησης και να διασφαλιστεί η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Η ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις θα πρέπει να γίνουν σεβαστά, προσθέτει η Άστον.

Στο μεταξύ, στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τον Αραβικό Σύνδεσμο να λάβουν αμέσως μέτρα για να σταματήσει η «σφαγή» στην Αίγυπτο, λέγοντας πως η διεθνής σιωπή άνοιξε το δρόμο για την άσκηση της βίαιης καταστολής από τις αιγυπτιακές αρχές.

Η Τεχεράνη καταδίκασε επίσης τη "σφαγή" που εκτιμά πως εκτυλίσσεται στην Αίγυπτο, με ανακοίνωσή της η οποία μεταδόθηκε σήμερα από το πρακτορείο FARS.

Το Κατάρ, βασικός υποστηρικτής των Αδελφών Μουσουλμάνων, κατήγγειλε επίσης έντονα την επέμβαση της αιγυπτιακής αστυνομίας εναντίον των οπαδών του Μόρσι.