Την άποψη ότι το ντόμινο εξεγέρσεων στη Μέση Ανατολή αποτελεί ένα σύνολο διαφορετικών περιπτώσεων και όχι ενιαίο σχέδιο για τη Μεγάλη Μέση Ανατολή, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι δεν έχει πρόθεση να αναμιχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών της περιοχής.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού ATV, Ο κ. Ερντογάν εκτίμησε ότι τα τελευταία γεγονότα στον αραβικό κόσμο δεν έχουν ομοιογένεια, αλλά αποτελούν προϊόν διάφορων συσσωρευμένων εδώ και χρόνια προβλημάτων.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη Λιβύη, λέγοντας πως η χώρα αυτή είναι πολύ σημαντική για την Τουρκία, καθώς περίπου 30.000 Τούρκοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι αρχιτέκτονες, μηχανικοί και εργάτες, ζουν και εργάζονται στην περιοχή.

Ο κ. Ερντογάν υπενθύμισε πως ήδη 7.352 Τούρκοι υπήκοοι έχουν απομακρυνθεί από τη Λιβύη και σημείωσε πως ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε 9.000, ενώ ανέφερε πως η Τουρκία δεν έχει διακόψει την επικοινωνία της με το Λίβυο ηγέτη, Μουαμάρ αλ Καντάφι, την περίοδο αυτή των αναταραχών επί λιβυκού εδάφους.

"Εγώ, προσωπικά, συνομίλησα με τον Καντάφι τρεις φορές. Συνεχίζουμε, επίσης, την επικοινωνία μας με την αντιπολίτευση της χώρας", είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Διαβεβαίωσε δε πως η χώρα του δεν έχει καμία πρόθεση να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις καμίας χώρας της Μέσης Ανατολής. "Ό,τι κάνουμε έχει αποκλειστικά και μόνο ανθρωπιστική πτυχή. Απορρέει από τους ιστορικούς μας δεσμούς μ' αυτές τις χώρες και αυτά τα έθνη", υπογράμμισε.