current views are: 2

14 Αυγούστου 2013
Δημοσίευση14:02

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Αίγυπτος – Εκατόμβη νεκρών (φωτό)

Σε νέο κύκλο βίας εισήλθε η Αίγυπτος, έπειτα από την εισβολή των δυνάμεων ασφαλείας σε καταυλισμούς υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι το πρωί στο Κάιρο, με τους διαδηλωτές πάντως να αποχωρούν σταδιακά. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η χώρα, δίχως τέλος η αιματοχυσία, συγκεχυμένος ο αριθμός των νεκρών, εκατοντάδες τραυματίες. Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

Δημοσίευση 14:02’
αρθρο-newpost

Σε νέο κύκλο βίας εισήλθε η Αίγυπτος, έπειτα από την εισβολή των δυνάμεων ασφαλείας σε καταυλισμούς υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι το πρωί στο Κάιρο, με τους διαδηλωτές πάντως να αποχωρούν σταδιακά. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η χώρα, δίχως τέλος η αιματοχυσία, συγκεχυμένος ο αριθμός των νεκρών, εκατοντάδες τραυματίες. Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

Σε νέο κύκλο βίας εισήλθε η Αίγυπτος, έπειτα από την εισβολή των δυνάμεων ασφαλείας σε καταυλισμούς υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι το πρωί στο Κάιρο, με την κατάσταση να έχει προς το παρόν εκτονωθεί. Εκατοντάδες νεκροί από τα επεισόδια που ακολούθησαν, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα, ενώ το βράδυ της Τετάρτης απαγορεύτηκαν και οι καθιστικές διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα. 

Όλα αυτά, τη στιγμή που ο αντιπρόεδορς της κυβέρνησης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για τη βία που χρησιμοποίησε ο στρατός.

«Μου είναι δύσκολο να συνεχίσω να αναλαμβάνω την ευθύνη για αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνώ και τις συνέπειες των οποίων φοβάμαι» αναφέρει ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Αιγύπτιος πολιτικός, στην επιστολή του προς τον πρόεδρο Άντλι Μανσούρ. 

«Δεν μπορώ να φέρω την ευθύνη ούτε για μια σταγόνα αίμα», τονίζει.

Ο Ελ Μπαραντέι σημειώνει ότι αυτοί που επωφελήθηκαν απ’ όσα συνέβησαν σήμερα στην Αίγυπτο είναι «αυτοί που επιζητούν τη βία και την τρομοκρατία, οι πιο ακραίες οργανώσεις».

Εκτονώνεται η κατάσταση στο Κάιρο 

Στο μεταξύ, η κατάσταση στο Κάιρο φαίνεται ότι βαίνει προς εκτόνωση. Εκατοντάδες υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι αποχώρησαν απόψε από την πλατεία Ραμπάα αλ Ανταουίγια, ένα από τα προπύργια των διαδηλωτών στην πρωτεύουσα, υπό την επιτήρηση ένοπλων αστυνομικών, σύμφωνα με τις εικόνες που έδειξε σε απευθείας μετάδοση η αιγυπτιακή τηλεόραση.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δυνάμεις της τάξης συμφώνησαν να αφήσουν όσους το επιθυμούσαν να φύγουν πεζή από το χώρο.

Σύμφωνα με το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο Mena, οι αστυνομικοί συνέλαβαν υποστηρικτές του Μόρσι που ήταν οπλισμένοι και πλέον έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πλατεία.

Πριν από λίγο, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι «ελέγχουν πλήρως» και την δεύτερη πλατεία στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας όπου υπήρχε καταυλισμός ισλαμιστών διαδηλωτών, τη Νάχντα. 

Νωρίτερα, όμως, οπαδοί του προέδρου Μόρσι πραγματοποίησαν πορείες σε άλλες αιγυπτιακές πόλεις όπως την Αλεξάνδρεια, το Ασουάν και την Μπένι Σουέφ. Επεισόδια σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις με τις δυνάμεις να κάνουν χρήση δακρυγόνων εναντίον χιλιάδων διαδηλωτών που πυρπόλησαν εκκλησία στη Μίνια.  

Παράλληλα, πολλά αστυνομικά τμήματα και κυβερνητικά κτίρια δέχτηκαν επίθεση μετά την επέμβαση των αρχών για την απομάκρυνση των διαδηλωτών που εδώ και πάνω από ένα μήνα συνέχιζαν την καθιστική διαμαρτυρία τους ζητώντας την αποκατάσταση του Μόρσι.

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και απαγόρευση κυκλοφορίας

Σε μία προσπάθεια να ελέγξει την κατάσταση η κυβέρνηση κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας η κατάσταση έκτακτης ανάγκης εφαρμόζεται από τις 17:00 (ώρα Ελλάδας) και θα ισχύει για ένα μήνα. 

Η προεδρία διέταξε επίσης τον στρατό της χώρας να βοηθήσει τις δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών να επιβάλουν την τάξη, ενώ διατάχθηκε απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ στο Κάιρο και σε ακόμη 11 επαρχίες.

Το μέτρο αυτό, εκτός από το Κάιρο, θα ισχύσει στις επαρχίες της Γκίζας, της Αλεξάνδρειας, του Μπένι Σουέιφ, της Μίνιας, του Ασιούτ, του Σόχαγκ, της Μπεχέιρα, του Βόρειου και του Νότιου Σινά, του Σουέζ και της Ισμαηλίγιας, δηλαδή στις 11 από τις 27 επαρχίες της Αιγύπτου.

Εκατόμβη νεκρών

Την ίδια ώρα συγκεχυμένος παραμένει ο αριθμώς των θυμάτων από την έξαρση της βίας στη χώρα. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι λόγο για 2000 νεκρούς και 8000 τραυματίες, καταγγέλλοντας πως οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των υποστηρικτών τους.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας,  278 άνθρωποι, στην μεγάλη πλειονότητά τους πολίτες, ενώ τραυματίστηκαν 2000. O εκπρόσωπος του υπουργείου Μοχάμεντ Φατάλαχ διευκρίνισε ότι 61 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πλατεία Ραμπάα αλ Ανταουίγια, όπου βρισκόταν το αρχηγείο των διαδηλωτών υπέρ του Μόρσι, και 21 στην πλατεία Νάχντα.  Νωρίτερα την Τετάρτη το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως 43 αστυνομικοί σκοτώθηκαν στα σημερινά επεισόδια.

Το βρετανικό δίκτυο Sky News μεταδίδει πως νεκρός από πυρά έπεσε και ο εικονολήπτης του, Μικ Ντιν.


σχετικα αρθρα