Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου πρόκειται να επισκευτεί την ερχόμενη Τρίτη η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

«Είναι η πρώτη φορά που μια αρχηγός της γερμανικής κυβέρνησης θα επισκεφθεί αυτό το παλαιό στρατόπεδο συγκέντρωσης, τόπο μνήμης», διευκρίνισε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ κατά τη σημερινή ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου.

Αφού εκφωνήσει μια σύντομη ομιλία, θα καταθέσει στεφάνι σε ένα μνημείο για τα θύματα και κατόπιν θα κάνει μια περιήγηση στο στρατόπεδο, πρόσθεσε.

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης αυτό είχε ανοίξει την 22α Μαρτίου 1933 για να οδηγούνται εκεί πολιτικοί κρατούμενοι, πριν αρχίσουν να στέλνονται επίσης εκεί εβραίοι, μάρτυρες του Ιεχωβά, ομοφυλόφιλοι και τσιγγάνοι. Συνολικά σε αυτό φυλακίστηκαν πάνω από 200.000 πρόσωπα την περίοδο από το 1933 ως το 1945, εκ των οποίων οι 41.000 και πλέον έχασαν τη ζωή τους, όπως υπενθύμισε ο Ζάιμπερτ.

Ο Μαξ Μανχάιμερ, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Νταχάου, μιας οργάνωσης η οποία εκπροσωπεί τους πρώην τροφίμους του στρατοπέδου, χαιρέτισε την επικείμενη επίσκεψη, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του ότι «είναι η πρώτη φορά που καγκελάριος εν ενεργεία επισκέπτεται το στρατόπεδο του Νταχάου», τονίζοντας πως αυτή η ενέργειά της Μέρκελ θα συμβάλει να «μην ξεχαστούν ποτέ τα φρικτά γεγονότα του παρελθόντος».

Την Μέρκελ θα συνοδεύει ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της κρατιδιακής κυβέρνησης της Βαυαρίας, Λούντβιχ Σπένλε. Το απόγευμα, η Μέρκελ θα λάβει μέρος σε μια προεκλογική συγκέντρωση στο Νταχάου, ένα προάστιο του Μονάχου.