Τη σημασία των δημοτικών εκλογών της 8ης Μαΐου στην Αλβανία εξήρε με δηλώσεις του ο πρέσβης των ΗΠΑ στη βαλκανική αυτή χώρα, Αλεξάντερ Αρβίζου.

Για το λόγο αυτό, όπως είπε, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να προσφέρουν 360.000 δολάρια για την επιμόρφωση των παρατηρητών των εκλογών.

"Όλοι περιμένουν να δουν μια πειστική εκστρατεία. Η διεξαγωγή της εκστρατείας είναι μέρος του δημοκρατικού συστήματος και αυτό είναι απαραίτητο", τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο της Ευρώπης θα εφαρμόσει στην Αλβανία ένα σχέδιο δράσης για την παροχή προεκλογικής βοήθειας ενόψει των δημοτικών εκλογών του Μαΐου.

Σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Αλβανίας, το σχέδιο δράσης βασίζεται σε σχετικό αίτημα της ίδιας της Επιτροπής και βασικά στοιχεία του είναι η παροχή τεχνικής βοήθειας και στήριξης.

Εξάλλου, χθες το βράδυ, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, μιλώντας στο αλβανικό κοινοβούλιο, κάλεσε την αντιπολίτευση να συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές, παρέχοντας διαβεβαιώσεις για μια δίκαιη και διαφανή εκλογική διαδικασία.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλες τις φίλα προσκείμενες στην Αλβανία χώρες και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ για τα κονδύλια που παρέχουν με στόχο τη διασφάλιση της διαφάνειας των εκλογών, αλλά και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για την ιστορική, όπως τόνισε, συμβολή του στην εκλογική διαδικασία στην Αλβανία.

Ο κ. Μπερίσα αναφέρθηκε ακόμη στην πρόταση της αντιπολίτευσης για την αλλαγή του Συντάγματος σε ό,τι αφορά την άρση της ασυλίας των επισήμων και των βουλευτών, σημειώνοντας ότι βλέπει με σκεπτικισμό το όλο θέμα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός άσκησε, επίσης, κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πρόεδρο του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαιοσύνης, Μπαμίρ Τόπι, σχετικά με τους διορισμούς και τις καθαιρέσεις των δικαστών και των εισαγγελέων.

Ο κ. Μπερίσα ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μπουγιάρ Νισάνι, τον καθορισμό νέων κριτηρίων για το διορισμό δικαστών και εισαγγελέων.