current views are: 1

15 Αυγούστου 2013
Δημοσίευση09:51

Αίγυπτος: Εντολή για χρήση πραγματικών πυρών- Εκατοντάδες οι νεκροί (φωτό και βίντεο)

Η αιματηρή διάλυση από το στρατό και την αστυνομία των διαδηλωτών υπέρ του Μόρσι στο Κάιρο και τα βίαια επεισόδια που επεκτάθηκαν στη συνέχεια σε όλη τη χώρα στοίχισαν χθες Τετάρτη τη ζωή σε 525 ανθρώπους, οι 482 από τους οποίους ήταν πολίτες, ανακοίνωσε σήμερα ένας αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

Δημοσίευση 09:51’
αρθρο-newpost

Η αιματηρή διάλυση από το στρατό και την αστυνομία των διαδηλωτών υπέρ του Μόρσι στο Κάιρο και τα βίαια επεισόδια που επεκτάθηκαν στη συνέχεια σε όλη τη χώρα στοίχισαν χθες Τετάρτη τη ζωή σε 525 ανθρώπους, οι 482 από τους οποίους ήταν πολίτες, ανακοίνωσε σήμερα ένας αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

Η αιματηρή διάλυση από το στρατό και την αστυνομία των διαδηλωτών υπέρ του Μόρσι στο Κάιρο και τα βίαια επεισόδια που επεκτάθηκαν στη συνέχεια σε όλη τη χώρα στοίχισαν χθες Τετάρτη τη ζωή σε 525 ανθρώπους, οι 482 από τους οποίους ήταν πολίτες, ανακοίνωσε σήμερα ένας αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

Ο Χάλεντ αλ-Χάτιμπ, επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πρώτων βοηθειών, διευκρίνισε πως 202 άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο στην πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουίγια, το κύριο σημείο συγκέντρωσης που είχαν καταλάβει εδώ και ενάμισυ μήνα οι οπαδοί του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι ο οποίος καθαιρέθηκε και συνελήφθη από το στρατό στις 3 Ιουλίου. 

Μάλιστα οι δικαστικές αρχές της Αιγύπτου παρέτειναν για 30 ημέρες την κράτηση του ανατραπέντος προέδρου, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Μόρσι κρατείται σε αδιευκρίνιστη τοποθεσία με κατηγορίες για φόνο και κατασκοπεία.

 

Επικίνδυνη κλιμάκωση με εντολή για χρήση πραγματικών πυρών

Το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στην αστυνομία να χρησιμοποιεί πραγματικά πυρά για να αμύνεται σε περίπτωση που δέχεται επίθεση ή σε περίπτωση που σημειώνονται επιθέσεις εναντίον δημοσίων κτιρίων και δημόσιας περιουσίας, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Η ανακοίνωση αυτή δημοσιοποιήθηκε μερικές ώρες αφού ισλαμιστές διαδηλωτές πυρπόλησαν ένα κυβερνητικό κτίριο σε ένα προάστιο του Καΐρου και την επομένη της αιματηρής επιχείρησης καταστολής των διαδηλωτών με εκατοντάδες νεκρούς.

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου παράλληλα διεμήνυσε ότι είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει «τρομοκρατικές ενέργειες» στις οποίες προβαίνουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

Κυβερνητική ανακοίνωσε υποστήριξε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «ένα εγκληματικό σχέδιο για να καταστραφούν οι πυλώνες του αιγυπτιακού κράτους», πάντως ανέφερε ότι η μεταβατική κυβέρνηση που υποστηρίζει ο στρατός επιζητεί μια «συνεκτική πολιτική διαδικασία», ανοικτή σε όποιον δεν ενέχεται στη βία.

Στο μεταξύ πηγές των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας και των υπηρεσιών υγείας ανέφεραν ότι τουλάχιστον τέσσερις στρατιωτικοί έπεσαν νεκροί από πυρά αγνώστων ενόπλων κοντά στην πόλη Ελ Αρίς, στην σχεδόν ανεξέλεγκτη από τις δυνάμεις ασφαλείας περιοχή του βορείου Σινά.

Σε άλλο επεισόδιο πέντε στρατιωτικοί τραυματίστηκαν όταν επίσης άγνωστοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον μιας στρατιωτικής σκηνής, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

 

Αυστηρό μήνυμα από τον Μπάρακ Ομπάμα

Να σταματήσουν άμεσα τη βία απέναντι στους πολίτες κάλεσε τις αιγυπτιακές αρχές ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπάρακ Ομπάμα. 

«Ο αιγυπτιακός λαός αξίζει κάτι καλύτερο από αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες. Μετά το πραξικόπημα, η Αίγυπτος επέλεξε ένα πολύ επικίνδυνο μονοπάτι. Δυστυχώς σκοτώνονται αθώοι στους δρόμους. Η βία πρέπει να σταματήσει. Καλούμε τις αιγυπτιακές αρχές να σταματήσουν τη βία απέναντι στους πολίτες και να σεβαστούν τα δικαιώματά τους. Θέλουμε να μια ειρηνική και δημοκρατική Αίγυπτο αλλά εμείς δεν μπορούμε να κρίνουμε το μέλλον της χώρας. Οι Αιγύπτιοι θα πρέπει να εργαστούν για αυτό» είπε μεταξύ άλλων ο Ομπάμα. 

Μάλιστα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι ακυρώνει την κοινή άσκηση που είχε προγραμματιστεί με την Αίγυπτο για τον επόμενο μήνα.  

Φωτιά σε κυβερνητικό κτίριο στο Κάιρο

Εκατοντάδες υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων της Αιγύπτου έβαλαν σήμερα στο Κάιρο φωτιά στην έδρα της διοίκησης μίας επαρχίας, την επομένη της αιματηρής διάλυσης από την αστυνομία και το στρατό των συγκεντρώσεων των οπαδών του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο CBC έδειξε, επίσης, εικόνες από τη φλεγόμενη έδρα του κυβερνήτη της επαρχίας της Γκίζας.

Η επαρχία της Γκίζας αποτελεί τμήμα της μητρόπολης του Καΐρου.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα

Αφού τα βίαια επεισόδια επεκτάθηκαν γρήγορα σε όλη τη χώρα, κηρύχθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας στη διάρκεια της νύκτας στο ήμισυ της χώρας ενώ κηρύχθηκε επίσης για ένα μήνα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η άρση της οποίας ήταν ένα από τα κεκτημένα της λαϊκής εξέγερσης του 2011.

Κανένα επεισόδιο δεν σημειώθηκε στη διάρκεια της νύκτας και η κυκλοφορία είχε αρχίσει σιγά-σιγά να αποκαθίσταται το πρωί  αλλά οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, από τους οποίους προέρχεται ο ανατραπείς ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, ζήτησαν να συνεχιστεί η κινητοποίηση με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για νέα αναζωπύρωση της βίας.

Οι προσωρινές αρχές, οι οποίες τοποθετήθηκαν από τους στρατιωτικούς μετά την καθαίρεση και τη σύλληψη στις 3 Ιουλίου του ισλαμιστή πρώην αρχηγού του κράτους, προειδοποίησαν πως δεν θα ανεχθουν καμιά νέα καθιστική διαμαρτυρία ή νέα βίαια επεισόδια, αφού χαιρέτισαν “την πολύ μεγάλη αυτοσυγκράτηση” της αστυνομίας.

Σε απόδειξη της αποφασιστικότητάς τους, εικόνες από ψηλά έδειξαν τον καταυλισμό των οπαδών του Μόρσι στην πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουίγια να καίγεται — μια σκηνή εντυπωσιακή και πρωτοφανής στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Σήμερα το πρωί, το τέμενος Ραμπάα, επίκεντρο της αμφισβήτησης και γενικό επιτελείο των τελευταίων στελεχών των Αδελφών Μουσουλμάνων που δεν έχουν ακόμη συλληφθεί από τις αρχές, ήταν καμένο σε μεγάλο μέρος του, διαπίστωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η επέμβαση των δυνάμεων της τάξης προκάλεσε πάντως αγανάκτηση σε όλο τον κόσμο και η διεθνής κοινότητα, η οποία είχε επιχειρήσει μια μεσολάβηση για να αποφευχθεί αυτή η αιματοχυσία, την καταδίκασε κάνοντας λόγο για “σφαγή” και για μια “θλιβερή” προσφυγή στη βία.

Στον επίσημο απολογισμό αναφέρονται 464 νεκροί –421 άμαχοι και 43 αστυνομικοί– και 3.572 τραυματίες σε όλη τη χώρα, αλλά ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος διότι μόνο στην πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουίγια, το κύριο σημείο συγκέντρωσης των οπαδών του Μόρσι στο Κάιρο, ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου καταμέτρησε 124 πτώματα, τα περισσότερα με τραύματα από σφαίρες. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κάνουν λόγο για 2.200 νεκρούς και περισσότερους από 10.000 τραυματίες.

Πάντως στη χώρα, όπου στα τέλη Ιουλίου οι Αιγύπτιοι είχαν κατέβει μαζικά στους δρόμουος για να “δώσουν εντολή” στον πανίσχυρο στρατό να τελειώνει με την “τρομοκρατία”, αναφερόμενοι στους χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ του Μόρσι που επί ενάμισυ μήνα είχαν καταλάβει δύο πλατείες του Καΐρου, πολλές σημαντικές φυσιογνωμίες αποστασιοποιήθηκαν από τη φονική επιχείρηση.

Ο αντιπρόεδρος Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, νομπελίστας της ειρήνης ο οποίος είχε εγκρίνει την επέμβαση των στρατιωτικών, παραιτήθηκε λέγοντας πως αρνείται “να υποστεί τις συνέπειες αποφάσεων με τις οποίες δεν συμφωνεί”. Πριν απ’ αυτόν, ο ιμάμης του Αλ-Άζχαρ, της ανώτατης αρχής του σουνιτικού ισλάμ, είχε καταδικάσει τις βιαιότητες εξηγώντας πως δεν γνώριζε τις μεθόδους που σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν οι δυνάμεις της τάξης.

Ο Τύπος, που σε μεγάλο βαθμό υποστηρίζει το στρατό, χαιρετίζει εντούτοις, όπως η κυβερνητική εφημερίδα “Αλ-Άκμπαρ”, “Το τέλος του εφιάλτη Αδελφοί Μουσουλμάνοι”, ενώ η ανεξάρτητη εφημερίδα “Αλ Σουρούκ” κάνει λόγο για την “τελευταία μάχη των Αδελφών”, δίπλα σε φωτογραφίες που εικονίζουν ένοπλους διαδηλωτές.

Στο εξωτερικό, ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει “γρήγορα” για να συζητήσει το ζήτημα της Αιγύπτου και επέκρινε την “υποκρισία” της Δύσης μπροστά σ’ αυτή την “πολύ σοβαρή σφαγή”. Στο Παρίσι ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τον αιγύπτιο πρεσβευτή.

Άλλο ζήτημα το οποίο προκαλεί ανησυχία στο εξωτερικό είναι οι επιθέσεις που έγιναν χθες Τετάρτη εναντίον πολλών εκκλησιών. Αντίπαλοι του Μόρσι κατηγορούν τους υποστηρικτές του ότι διεξάγουν “ένα πόλεμο αντιποίνων” εναντίον των κοπτών, ο πατριάρχης των οποίων είχε κι αυτός υποστηρίξει την απόφαση του στρατού να καθαιρέσει τον Μόρσι.

Την επομένη της διάλυσης των καταυλισμών των διαδηλωτών στο Κάιρο, οι αρχές ανακοίνωσαν εξάλλου ότι έκλεισαν επ’ αόριστον το πέρασμα προς τη Γάζα.


σχετικα αρθρα