Η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι ζήτησε σήμερα να διεξαχθεί έρευνα για τις ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας στην Αίγυπτο κατά τις συγκρούσεις που στοίχισαν χθες τη ζωή σε περισσότερους από 500 ανθρώπους.

Σε ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη, η Πιλάι δηλώνει πως «χρειάζεται μια ανεξάρτητη, αμερόληπτη, αποτελεσματική και αξιόπιστη έρευνα για τις ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας». «Όλοι αυτοί που θα βρεθούν ένοχοι» θα πρέπει «να λογοδοτήσουν», προσθέτει.

Η υπεύθυνη του ΟΗΕ επισήμανε επίσης πως ο αριθμός των θυμάτων διαφέρει υπερβολικά ανάλογα με την πηγή. Η αιγυπτιακή κυβένηση κάνει λόγο για περισσότερους από 500 νεκρούς, ενώ οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι μιλούν για περισσότερους από 2.000 νεκρούς, τόνισε.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να σέβονται το νόμο και πρέπει να ενεργούν σεβόμενες τα ανθρώπινα δικαιώματα, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά», υπογράμμισε.

Η Πιλάι δήλωσε εξάλλου ότι «υπάρχουν αναφορές για επιθέσεις σε δημόσια και θρησκευτικά κτίρια από τους αντιπάλους της κυβέρνησης», ενέργειες τις οποίες χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητικές».

«Ζητώ από τις αιγυπτιακές αρχές και τις δυνάμεις ασφαλείας να δρουν με τη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση», κατέληξε.