Η ρωσική κρατική εταιρία η οποία πραγματοποιεί τις περισσότερες εξαγωγές οπλικών συστημάτων από τη χώρα κατέγραψε πωλήσεις ύψους 6,5 δισεκ. δολαρίων ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, κάτι το οποίο αναμένεται ότι θα της επιτρέψει να ξεπεράσει τις πωλήσεις-ρεκόρ που είχε σημειώσει πέρυσι, ανακοίνωσε σήμερα η μητρική της εταιρία.

«Τους πρώτους έξι μήνες του έτους, οι εξαγωγές όπλων ανήλθαν σε 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια», ανέφερε η Rostec, η εταιρία συμμετοχών η οποία είναι η μητρική της Rosoboronexport –που πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών ρωσικών οπλικών συστημάτων– σε ανακοίνωσή της.

Η Ρωσία βρίσκεται στην δεύτερη θέση στις πωλήσεις όπλων σε παγκόσμιο επίπεδο, πίσω μόνον από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Η Rostec υπενθύμισε στην ανακοίνωσή της ότι οι πωλήσεις της Rosoboronexport ανήλθαν το περασμένο έτος σε επίπεδο-ρεκόρ, φθάνοντας τα 12,9 δισεκ. δολάρια, έναντι «μόλις πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων» το 2003. «Το 2013, η Rosoboronexport υπολογίζει να αυξήσει τις πωλήσεις της», σύμφωνα με την εταιρία συμμετοχών.

Συνολικά, πέρυσι η Ρωσία εξήγαγε όπλα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 15,2 δισεκ. δολαρίων, ενός ποσού που είναι υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2000.

Ανάμεσα στους κυριότερους μεγάλους πελάτες της ρωσικής βιομηχανίας στρατιωτικού εξοπλισμού είναι η Ινδία και η Κίνα, ενώ η Μόσχα πωλεί επίσης όπλα –για παράδειγμα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας– στη Συρία.

Οι παραγγελίες που έχει λάβει η Rosoboronexport «αποτιμώνται σήμερα σε πάνω από 35 δισεκ. δολάρια», διευκρίνισε η Rostec.

«Εξετάζονται επίσης συμβάσεις αξίας σχεδόν 20 δισεκ. δολαρίων από τους πελάτες μας στο εξωτερικό», πρόσθεσε η εταιρία.