Τον κώδωνα του κινδύνου για τα επίπεδα προστασίας των αμερικανικών εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας κρούει έκθεση του πανεπιστημίου του Τέξας.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, τα εργοστάσια δεν είναι επαρκώς προστατευμένα από απειλές -περιλαμβανομένης της κλοπής υλικού για την κατασκευή βόμβας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις με στόχο την τήξη του πυρηνικού αντιδραστήρα-.

Κανένας από τους 104 πυρηνικούς αντιδραστήρες για εμπορικούς σκοπούς ή τους τρεις για ερευνητικούς σκοπούς, που διαθέτει η χώρα, δεν είναι προστατευμένος απέναντι σε πιθανή επίθεση με πολλούς δράστες, όπως οι επιθέσεις που πραγματοποίησαν 19 αεροπειρατές την 11η Σεπτεμβρίου, σημειώνει στην έκθεσή της η επιτροπή Nuclear Proliferation Prevention Project (NPPP) του πανεπιστημίου του Τέξας.

Η Πυρηνική Ρυθμιστική Αρχή των ΗΠΑ (NRC) απαιτεί από τα πυρηνικά εργοστάσια να είναι προστατευμένα απέναντι σε πιθανές επιθέσεις από πέντε ή έξι δράστες, σύμφωνα με την έκθεση που τιτλοφορείται «Προστατεύοντας τις Αμερικανικές Πυρηνικές Εγκαταστάσεις από μία Τρομοκρατική Επίθεση».

Οι τρεις πυρηνικοί αντιδραστήρες στις ΗΠΑ που λειτουργούν για ερευνητικούς σκοπούς -περιλαμβανομένου ενός στο Γκέιτερσμπεργκ του Μαίριλαντ, που απέχει μόλις 39 χιλιόμετρα από τον Λευκό Οίκο- χρησιμοποιούν ως καύσιμο εμπλουτισμένο ουράνιο, το οποίο αν κλαπεί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, επισημαίνει η έκθεση.

TAGS