Την ώρα που η Αίγυπτος μετράει ακόμα τις πληγές της η Μουσουλμανική Αδελφότητα ετοιμάζεται γα νέες διαμαρτυρίες μετά την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής. 

Οι υποστηρικτές του ανατραπέντος Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι καλούν σε «πορεία εκατομμυρίων» προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη βίαιη καταστολή των πρόσφατων διαδηλώσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας, που είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.
 
«Παρά τον πόνο και τη θλίψη για την απώλεια τόσων ζωών, οι πρόσφατες εγκληματικές πράξεις έχουν ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας να δοθεί ένα τέλος», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ισλαμιστική ομάδα. 

Από την άλλη πλευρά οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις αναπτύσσουν μονάδες για να φρουρήσουν «ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις», μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης. 

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ο αριθμός των νεκρών από τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών του πρώην προέδρου Μόρσι και των δυνάμεων ασφαλείας, ξεπέρασε τους 600  ενώ ο αριθμός των τραυματιών έχει ξεπεράσει τους 4.000. 

Η κλιμάκωση των βίαιων επεισοδίων εμβάθυνε την πολιτική κρίση στη χώρα, η οποία προκλήθηκε από την ανατροπή του Μόρσι από το στρατό. Την ίδια ώρα έχει δοθεί πράσινο φως στις αστυνομικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν αληθινές σφαίρες κατά όσων διαδηλωτών επιτίθονταν σε κυβερνητικά κτίρια, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. 

Την ίδια ώρα, σε ετοιμότητα βρίσκεται το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων στο Πεντάγωνο προκειμένου να στηθεί επιχείρηση  για την απομάκρυνση των ομογενών μας από την φλεγόμενη Αίγυπτο, εάν κριθεί αναγκαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, οι επιτελείς έχουν αρχίσει να καταστρώνουν σχέδιο εκκένωσης Ελλήνων πολιτών καθώς οι τελευταίες αναφορές κάνουν λόγο για μουσουλμάνους που στρέφουν την οργή και το μίσος τους εναντίον «αλλόθρησκων».

Διεθνείς αντιδράσεις και ταξιδιωτικές οδηγίες για τα αιγυπτιακά θέρετρα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τους πολίτες της που έχουν επισκεφτεί την Αίγυπτο να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε ότι η χώρα θα ακυρώσει όλες τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν τον επόμενο μήνα στην Αίγυπτο, λέγοντας ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορεί να συνεχιστεί, εξαιτίας της καταστολής των αιματηρών επεισοδίων από τις ένοπλες δυνάμεις.

Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρέσβη της για διαβουλεύσεις και η Αίγυπτος έκανε το ίδιο με τον πρεσβευτής της στην Άγκυρα.


 
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές της Αιγύπτου ώστε να δοθεί ένα τέλος στα βίαια επεισόδια, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι, όταν υποστηρικτές του έκπτωτου προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, συγκρούστηκαν με τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας.
 
«Τα μέλη του Συμβουλίου συμφωνούν ότι είναι σημαντικό να δοθεί ένα τέλος στα βίαια επεισόδια στην Αίγυπτο και ότι τα κόμματα πρέπει να επιδείξουν απαράμιλλη αυτοσυγκράτηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους η πρέσβειρα της Αργεντινής στον ΟΗΕ, Μαρία Κριστίνα Περσιβάλ, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε εξάλλου πως η χώρα επέκτεινε την προειδοποίηση που απευθύνει προς τους ταξιδιώτες στην Αίγυπτο και τους καλεί τώρα να αποφεύγουν και τα τουριστικά θέρετρα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Προηγουμένως η Γερμανία είχε εξαιρέσει τα δημοφιλή στους ευρωπαίους τουρίστες θέρετρα της Ερυθράς Θάλασσας, όπως το Σαρμ Ελ Σέιχ και η Χουργκάντα, από τις προειδοποιήσεις που εξέδωσε για τους ταξιδιώτες, αν και είχε συστήσει αυξημένη προσοχή.

"Προειδοποιούμε να μην γίνονται ταξίδια στην Αίγυπτο και προειδοποιούμε επειγόντως κατά των ταξιδιών στο Κάιρο, την άνω Αίγυπτο και το Δέλτα του Νείλου", δήλωσε ο εκπρόσωπος. "Ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε καλεί τους γερμανούς πολίτες να πάρουν πολύ σοβαρά αυτή την ταξιδιωτική οδηγία".