current views are: 2

16 Αυγούστου 2013
Δημοσίευση11:30

Πέθανε η πλουσιότερη γυναίκα της Ισπανίας και συνιδρύτρια των Zara

Η γυναίκα που έφτιαξε τα Zara και πλουσιότερη Ισπανίδα πέθανε χθες σε ηλικιία 69 ετών. 

Δημοσίευση 11:30’
αρθρο-newpost

Η γυναίκα που έφτιαξε τα Zara και πλουσιότερη Ισπανίδα πέθανε χθες σε ηλικιία 69 ετών. 

Η γυναίκα που έφτιαξε τα Zara και πλουσιότερη Ισπανίδα πέθανε χθες σε ηλικιία 69 ετών

Η Ροζαλία Μέρα ήταν σε διακοπές με την κόρη της Σάντρα το νησί της Μενόρκα όταν υπέστη εγκεφαλικό. Για 24 ώρες νοσηλευόταν στο νοσοκομείο όπου και κατέληξε. 

Ήταν αυτοδημιούργητη και σύμφωνα με τα βιογραφικά στοιχεία του Forbes εγκατέλειψε το σχολείο όταν ήταν 11 χρονών για να εργαστεί ως μοδίστρα.  Με τον σύζυγό της Αμάνσιο Ορτέγκα άρχισε να ράβει στο σαλόνι του σπιτιου τους έτσι στήθηκε από το μηδέν η επιχειρησή τους των 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει κατακτήσει τον κόσμο. 

Ο πρώην συζυγός της σήμερα είναι ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με καθαρή περιουσία στα 51,3 δισ. δολάρια. 

Η Ροζαλία Μέρα ήταν και αυτή δισεκατομμυριούχος και μάλιστα συγκαταλέγεται στη λίστα των αυτοδημιούργητων. 

Η Ροζαλία Μέρα είχε ιδρύσει μαζί με τον πρώην σύζυγό της Αμάνσιο Ορτέγκα τον όμιλο Inditex. Αφού άνοιξε την πρώτη μπουτίκ με προϊόντα ένδυσης Θάρα, το 1975, στη Λα Κορούνια, το ζευγάρι δημιούργησε μια πραγματική αυτοκρατορία διαθέτοντας στην αγορά προϊόντα μόδας σε χαμηλές τιμές, τόσο με αυτή την επωνυμία όσο και με άλλες μάρκες όπως οι Massimo Dutti, Oysho, Pull and Bear και Bershka.

Είχε πάρει διαζύγιο από τον Ορτέγκα το 1986 και εγκατέλειψε το διοικητικό συμβούλιο της Inditex το 2004, διατηρώντας πάντως το 5,05% του κεφαλαίου της, σύμφωνα με την εφημερίδα ABC.

Ο όμιλος εξέφρασε σε ανακοίνωση της διεύθυνσής του «βαθιά λύπη» για την «απώλεια ενός προσώπου το οποίο συνέβαλε στην ίδρυση και την ανάπτυξη» του.

Η Μέρα, γεννημένη το 1944 σε μια εργατική συνοικία της Λα Κορούνια, αυτοδίδακτη, είχε εγκαταλείψει το σχολείο σε ηλικία 11 ετών για να εργαστεί ως μοδίστρα και κατόπιν έγινε βοηθός ράφτη σ’ έναν οίκο μόδας. Ήταν πολιτικά προσκείμενη στην αριστερά και δεν ξεχνούσε την ταπεινή της προέλευση, επικρίνοντας συχνά τις περικοπές των κοινωνικών προγραμμάτων από την κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Ακόμα, είχε εκφράσει την αντίθεσή της σε μέτρα για τον περιορισμό των αμβλώσεων, ενώ είχε εκφράσει την υποστήριξή της στο κίνημα των «Αγανακτισμένων».

Στην Ροζαλία Μέρα, ανήκε το 30,6% του κεφαλαίου της αλυσίδας ξενοδοχείων Room Mate, ενώ η περιουσία της υπολογιζόταν συνολικά σε 4,5 δισεκατ. ευρώ. Ήταν η πλουσιότερη γυναίκα στην Ισπανία, βρισκόταν στην 195η θέση του καταλόγου με τα πιο πλούσια πρόσωπα του κόσμου του Φορμπς και στην 66η θέση του καταλόγου με τις ισχυρότερες γυναίκες του κόσμου.

Ο Ορτέγκα, που έχει δύο παιδιά από το γάμο του με την Μέρα, έχει την μεγαλύτερη περιουσία στην Ευρώπη –40,9 δισεκ. ευρώ–, βάσει του καταλόγου των 100 πιο πλούσιων οικογενειών στο ευρωπαϊκό έδαφος τον οποίο δημοσίευσε τον Ιούλιο το ελβετικό περιοδικό Bilan.

Η Μέρα και ο Ορτέγκα είχαν ιδρύσει, μετά το χωρισμό τους, το ίδρυμα Παιδεία –χρησιμοποιώντας την ελληνική λέξη ως τίτλο–, για να προσφέρει βοήθεια σε αναξιοπαθούντες και σε παιδιά με ειδικές ανάγκες. Ο Μάρκος, ο γιος του ζεύγους, είχε γεννηθεί με εγκεφαλική δυσπλασία. Η κόρη του ζευγαριού Σάντρα Ορτέγκα Μέρα είναι ψυχολόγος.


σχετικα αρθρα