Η κεντροδεξιά Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται να προηγείται με διαφορά στις προτιμήσεις των γερμανών ψηφοφόρων εν όψει των γενικών εκλογών του Σεπτεμβρίου, χωρίς ωστόσο να έχει εξασφαλίσει σίγουρη πλειοψηφία στη Βουλή.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση για το πολιτικό βαρόμετρο του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης (ARD), το κυβερνών κόμμα (CDU), το οποίο κατεβαίνει στις εκλογές μαζί με τη συγκυβερνώσα Χριστιανοκοινωνιστική Ένωση (CSU) της Βαυαρίας συγκεντρώνει το 42% των προτιμήσεων.

Το κεντρώο φιλελεύθερο Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), μικρότερος εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, «αγγίζει» το όριο του 5% για την είσοδό του στη Βουλή.

Από την άλλη πλευρά, αίσθηση προκαλεί η νέα πτώση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), το οποίο περιορίζεται στο 25% των προτιμήσεων, με μειωμένα τα ποσοστά του κατά 1 μονάδα.

Αντίστοιχη πτώση υπάρχει και για τον πιθανό κυβερνητικό εταίρο του SPD, το Κόμμα των Πρασίνων, το οποίο πάντως συγκεντρώνει 12%. Την ίδια στιγμή, το Κόμμα «Η Αριστερά» ανεβαίνει στο 8% και φαίνεται να γίνεται υπολογίσιμη κοινοβουλευτική δύναμη, αν και οι σοσιαλδημοκράτες μέχρι στιγμής αποκλείουν μετεκλογική σύμπραξη με την Αριστερά.

Σε κάθε περίπτωση και τα δύο 'πολιτικά στρατόπεδα κυμαίνονται γύρω στο 45-47%, κάτι που καθιστά αβέβαιη την έκβαση των εκλογών, ιδιαίτερα στην περίπτωση που οι Φιλελεύθεροι μείνουν εκτός Βουλής.