Οι αντιπρόσωποι των 28 κρατών μελών της ΕΕ θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την κατάσταση στην Αίγυπτο, όπου βίαια επεισόδια έχουν στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 600 ανθρώπους, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία εξωτερικής δράσης της Κάθριν Άστον.

"Μια συνεδρίαση των πρεσβευτών (αρμόδιων για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια) θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα για να εκτιμηθεί η κατάσταση στην Αίγυπτο" ενόψει "πιθανών δράσεων".

Η συνεδρίαση αυτή μπορεί επίσης "να προετοιμάσει ενδεχόμενη σύνοδο" των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών.

Μια άτυπη σύνοδος των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών είναι προγραμματισμένη από καιρό για τις 6 και 7 Σεπτεμβρίου στη Λιθουανία, χώρα που ασκεί ως το τέλος του 2013 την προεδρία της ΕΕ.

Εξάλλου η ιταλική κυβέρνηση συνέστησε σήμερα στους πολίτες της να μην μεταβαίνουν στην Αίγυπτο και ζήτησε από τους τουρίστες που βρίσκονται σε αιγυπτιακά θέρετρα να αποφεύγουν τις εκδρομές.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τους τοπικούς τουριστικούς πράκτορες τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων ANSA, περίπου 19.000 Ιταλοί βρίσκονται στις αιγυπτιακές τουριστικές τοποθεσίες, δηλαδή 5.000 περισσότεροι απ' ό,τι την περασμένη εβδομάδα – μια αύξηση που συνδέεται αναμφίβολα με την αργία του Δεκαπενταύγουστου.

Στο Λονδίνο, το Φόρεϊν Όφις συνέστησε επίσης στους βρετανούς τουρίστες που βρίσκονται στο θέρετρο Χουργκάντα της Ερυθράς Θάλασσας να παραμένουν στο ξενοδοχείο τους.

Το Λονδίνο συμβουλεύει τους βρετανούς υπηκόους να μην μεταβαίνουν στην Αίγυπτο αν το ταξίδι τους εκεί δεν είναι απαραίτητο να γίνει. Όμως η προειδοποίηση δεν αφορά τα περισσότερα απ' αυτά τα πολύ δημοφιλή θέρετρα.

Η σημερινή προειδοποίηση του Φόρεϊν Όφις δεν αφορά παρά τη Χουργκάντα και όχι τα άλλα θέρετρα της Ερυθράς Θάλασσας, όπως το Σαρμ ελ-Σέιχ.

Περίπου 40.000 βρετανοί τουρίστες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα αιγυπτιακά θέρετρα, σύμφωνα με την ένωση των βρετανικών γραφείων ταξιδιών Abta.

Στη Γερμανία, το γραφείο ταξιδιών TUI Germany ανακοίνωσε ότι ματαιώνει όλες τις διακοπές στην Αίγυπτο ως τις 15 Σεπτεμβρίου, μετά την προειδοποίηση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών να μην γίνονται ταξίδια στα θέρετρα της Ερυθράς.

Το TUI Germany, τμήμα του μεγαλύτερου τουριστικού γραφείου της Ευρώπης, του TUI Travel, ανακοίνωσε πως οι τουρίστες που βρίσκονται ήδη στα θέρετρα μπορούν να συνεχίσουν τις διακοπές τους ή να έρθουν σε επαφή με εκπρόσωπο του γραφείου, αν επιθυμούν να φύγουν πρόωρα.

Το ταξιδιωτικό γραφείο δήλωσε πως έχει αυτή τη στιγμή 6.000 τουρίστες στα θέρετρα της Ερυθράς, προσθέτοντας πως η κατάσταση εκεί παραμένει ήρεμη.