Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση τα επεισόδια στην Αίγυπτο και σήμερα, ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τους ισλαμιστές διαδηλωτές σήμερα,  μετά την αιματηρή καταστολή που σημειώθηκε την Τετάρτη με εκατοντάδες νεκρούς. Συγκεχυμένος εκ νέου ο αριθμός των νεκρών.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της αιγυπτιακής ασφάλειας τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς, περίπου 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στις διαδηλώσεις που έγιναν στο Κάιρο.

Την ίδια ώρα πολλοί αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι καταμέτρησαν περισσότερα από 20 πτώματα σε ένα πρόχειρο νεκροτομείο σε ένα τέμενος στο κέντρο του Καΐρου, την ώρα που συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές του Μόρσι και τις δυνάμεις της τάξης.

Ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες, ο οποίος δεν ανήκει σε καμία από τις δύο πλευρές, δήλωσε ότι καταμέτρησε 27 σορούς, ενώ ένας άλλος δήλωσε ότι καταμέτρησε 20 πτώματα προσθέτοντας ότι είδε "κι άλλες σορούς να μεταφέρονται" στο τέμενος την ώρα που εκείνος έφευγε από εκεί.

Λουτρό αίματος και σε άλλες πόλεις

Χιλιάδες υποστηρικτές του ανατραπέντα προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι πραγματοποιούν σε πανεθνικό επίπεδο διαδηλώσεις κατά της καταστολής από τις δυνάμεις ασφαλείας των ισλαμιστών.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τέσσερις διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Ισμαηλία, στη βόρεια Αίγυπτο, ενώ ένας νεοσύλλεκτος αστυνομικός σκοτώθηκε από πυρά ενόπλων μέσα από ένα διερχόμενο αυτοκίνητο στο Κάιρο.

Οκτώ διαδηλωτές έχασαν επίσης τη ζωή τους στην πόλη Δαμιέτη, στις ακτές της Αιγύπτου στην Μεσόγειο, σε συγκρούσεις με άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. «Ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι σκοτώθηκαν στην Δαμιέτη αυξήθηκε στους οκτώ», δήλωσε ο Άμπντελ Ουάχαμπ Ντούρα, στέλεχος της υπηρεσίας πρώτων βοηθειών.

Πυροβολισμοί στο Κάιρο

Σε μια από τις σημαντικότερες πλατείες του Καΐρου, στο μεταξύ, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων ενώ ακούστηκαν πυροβολισμοί, εν μέσω της διαδήλωσης χιλιάδων ανθρώπων εναντίον των επιχειρήσεων καταστολής που διέταξε η υποστηριζόμενη από το στρατό κυβέρνηση, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, τουλάχιστον τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν από τα πυρά δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη.

Παράλληλα, τα αιγυπτιακά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν εικόνες στις οποίες διακρίνονται άνδρες να πυροβολούν με καλάσνικοφ από μια γέφυρα του Καΐρου. Από το βίντεο πάντως είναι αδύνατον να αποσαφηνιστεί εάν πρόκειται για ένοπλους διαδηλωτές ή για αστυνομικούς με πολιτικά οι οποίοι περιπολούν στην πρωτεύουσα μαζί με στρατιώτες.

Παρατεταγμένος ο στρατός στους δρόμους

Ο στρατός είχε αναπτύξει δεκάδες Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) και άρματα μάχης ενόψει των διαδηλώσεων, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών επανέλαβε σήμερα πως έχει δώσει εντολή στην αστυνομία να χρησιμοποιήσει πραγματικά πυρά για να αντιμετωπίσει επιθέσεις εναντίον κρατικών εγκαταστάσεων.

Επεισόδια βίας σημειώθηκαν επίσης στην Αλεξάνδρεια, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, και στην πόλη Τάντα, στο Δέλτα του Νείλου.

Η Αίγυπτος, πολωμένη και βαθιά διχασμένη έπειτα από μήνες πολιτικής αναταραχής, βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου καθώς οι ισλαμιστές αρνούνται να αποδεχθούν την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από το στρατό την 3η Ιουλίου έπειτα από τεράστιες διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησής του, που άσκησε την εξουσία για ένα χρόνια αντιμετωπίζοντας όλο και πιο πολλά προβλήματα.