Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δικαιολόγησε την Παρασκευή τη συνέχιση του εποικισμού στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δύο ημέρες μετά την επανάληψη των διαπραγματεύσεων των Ισραηλινών με τους Παλαιστινίους, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του.

Ο κ. Νετανιάχου επανέλαβε, στη διάρκεια συνάντησής του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, ότι το Ισραήλ σκοπεύει να προσαρτήσει τους ισραηλινούς οικισμούς στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς και τους μεγάλους οικισμούς στους οποίους ζουν οι περισσότεροι από τους 360.000 Ισραηλινούς και οι οποίοι βρίσκονται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στο πλαίσιο οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστινίους.

«Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι δεν πρόκειται για αληθινά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν, επειδή όλοι γνωρίζουν, περιλαμβανομένης της ομάδας των παλαιστίνιων διαπραγματευτών, ότι αν κατασκευάζουμε μερικές εκατοντάδες κατοικίες στο Γκίλο ή στο Ραμότ, εβραϊκούς οικισμοί στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ή σε άλλες συνοικίες της Ιερουσαλήμ, καθώς και στα αστικά συγκροτήματα στη Δυτική Όχθη, αυτό γίνεται διότι θα αποτελέσουν τμήμα του Ισραήλ στον οριστικό χάρτη της ειρήνης», δήλωσε ο κ. Νετανιάχου.

«Το αληθινό ζήτημα είναι να μάθουμε πώς θα φτάσουμε στο σημείο ένα αποστρατιωτικοποίημένο παλαιστινιακό κράτος να αναγνωρίσει τελικά και να αποδεχθεί το Ισραήλ ως το μόνο εβραϊκό κράτος», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Την Πέμπτη, στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, με την ευκαιρία μιας συνάντησής του με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο Μπαν Κι Μουν είχε εκφράσει «βαθιά ανησυχία» για την επανάληψη του ισραηλινού εποικισμού.