Την αιματηρή καταστολή των οπαδών του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι προσπάθησε να δικαιολογήσει η μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου, τη στιγμή που και σήμερα σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις της χώρας. 

«Η κυβέρνηση δηλώνει ότι τα μέλη της, οι ένοπλες δυνάμεις, η αστυνομία και ο μεγάλος λαός της Αιγύπτου είναι ενωμένοι για να πολεμήσουν την μοχθηρή τρομοκρατική συνωμοσία που εξύφαναν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι», αναφέρεται σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου της Αιγύπτου, σε μία προσπάθεια να δικαιολοηθεί η βία που χρησιμοποιείται κατά των ισλαμιστών διαδηλωτών.

Πάντως, η Μουσουλμανική Αδελφότητα φαίνεται αμετακίνητη και ζήτησε την πραγματοποίηση νέων κινητοποιήσεων για μία εβδομάδα.

«Καλούμε τον αιγυπτιακό λαό και τις εθνικές δυνάμεις να διαδηλώνουν καθημερινά έως ότου τερματιστεί το πραξικόπημα», υπογραμμίζει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της, αναφερόμενη στην ανατροπή από τον στρατό του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι την 3η Ιουλίου.

Δεκάδες νεκροί

Όλα αυτά μετά από μία ακόμη ημέρα ταραχών μεταξύ των διαδηλωτών που υποστηρίζουν τον Μοχάμεντ Μόρσι και των δυνάμεων ασφαλείας, στο Κάιρο και σε άλλες μεγάλες πόλεις  της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, από τα σημερινά επεισόδια σε όλη τη χώρα τουλάχιστον 38 άτομα έχασαν τη ζωή τους, με το υπουργείο Υγείας να μη λαμβάνει υπόψη τον αριθμό των νεκρών στο Κάιρο. Τουλάχιστον 25 είναι τα θύματα εκτός του Καΐρου, 12 εκ των οποίων σε πόλεις του Δέλτα του Νείλου.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού πρακτορείου, ο αριθμός των νεκρών υπερβαίνει τους 70.

Η Συμμαχία κατά του Πραξικοπήματος, στην οποία κυριαρχεί η Μουσουλμανική Αδελφότητα, κάλεσε το βράδυ της Παρασκευής τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν από τους δρόμους, ωστόσο η ισλαμιστική οργάνωση έχει ήδη κηρύξει την επόμενη εβδομάδα ως περίοδο πανεθνικών κινητοποιήσεων ενάντια στο, κατά την ίδια, «στρατιωτικό πραξικόπημα».

Σκηνές βίας και πυροβολισμοί στο Κάιρο

Πάντως,αρκετές εκατοντάδες υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου αγνόησαν το κάλεσμα της Συμμαχίας, αλλά και την απαγόρευση κυκλοφορίας που τέθηκε σε ισχύ από τις 20:00 ώρα Ελλάδας στην πρωτεύουσα και στις μεγάλες πόλεις της χώρας. 

Εικόνες που μεταδόθηκαν απευθείας από τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα έδειχναν να σημειώνονται ακόμη και αφού νύχτωσε συγκρούσεις και να υπάρχουν φωτιές σε πολλές περιοχές του Καΐρου.

Ήδη από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, χιλιάδες διαδηλωτών είχαν συγκεντρωθεί σε ισλαμικό τέμενος στην πλατεία του Ραμσή, στο Κάιρο, μετά από κάλεσμα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, από την οποία προέρχεται ο κ. Μόρσι, για μια «πορεία οργής».

Οι διαδηλώσεις έλαβαν χώρα υπό το σύνθημα «ο λαός ζητεί την ανατροπή του πραξικοπήματος», όπως χαρακτηρίζουν οι ισλαμιστές την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι με πρωτοβουλία της ηγεσίας των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων, στις 3 Ιουλίου.

Οι διαμαρτυρίες γρήγορα έλαβαν βίαιο χαρακτήρα, μετά την πυρπόληση αστυνομικού κτηρίου. Πυρά ακούγονταν και στις δύο όχθες του Νείλου, ενώ δημοσιογράφοι διεθνών δικτύων είδαν τουλάχιστον 12 πτώματα εντός ισλαμικού τεμένους κοντά στην πλατεία του Ραμσή.

Τα μέτρα ασφαλείας στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα ήταν δρακόντεια, με περιπολίες τεθωρακισμένων και βαριά οπλισμένου προσωπικού.

Ο στρατός απέκλεισε την πλατεία Ταχρίρ, κέντρο των διαδηλώσεων οι οποίες είχαν οδηγήσει στην ανατροπή του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ, το 2011.

Η Αιγυπτιακή Πρωτοβουλία για τα Ατομικά Δικαιώματα, οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπολόγισε ότι τουλάχιστον 25 εκκλησίες δέχθηκαν επίθεση την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Παρόμοιες συγκεντρώσεις πραγματοποίησαν οπαδοί του Μόρσι και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου, στην Αλεξάνδρεια, την Ισμαηλία και τη Δαμιέτη, όπου υπήρξαν αναφορές για βίαια επεισόδια και νεκρούς.