Η Συρία δεν έχει ακόμη πετύχει να επαναλάβει το πυρηνικό της πρόγραμμα, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, χωρίς να αποκλείσει μία μελλοντική πιθανότητα για το ενδεχόμενο αυτό.

Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι οι δορυφορικές εικόνες που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο αμερικανικού κέντρου ερευνών δείχνουν ότι η Συρία δεν έχει καταφέρει να επαναλάβει το πυρηνικό της πρόγραμμα, μετά από την καταστροφή μιας πυρηνικής εγκατάστασης από το Ισραήλ το 2007, γεγονός που το εβραϊκό κράτος ουδέποτε παραδέχτηκε επίσημα.

Οι δορυφορικές εικόνες που μετέδωσε το αμερικανικό κέντρο Isis δείχνουν ότι η Συρία "προσπάθησε να γίνει πυρηνική δύναμη", δήλωσε ο διευθυντής των πολιτικοστρατιωτικών υποθέσεων του υπουργείου Άμος Γκιλάντ, στη διάρκεια συνέντευξης στο ραδιόφωνο του στρατού.

Ωστόσο, οι φωτογραφίες αποδεικνύουν ότι η Δαμασκός "δεν κατάφερε να επαναλάβει το πυρηνικό της πρόγραμμα", τόνισε.

Ο Γκιλάντ άφησε να εννοηθεί ότι οι φωτογραφίες δεν μαρτυρούν μια προσπάθεια της Συρίας να κατασκευάσει νέες πυρηνικές εγκαταστάσεις χωρίς ωστόσο να αποκλείει μια τέτοια πιθανότητα στο μέλλον, επισημαίνοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο "θα αποτελούσε απειλή για τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή" και θα "ενίσχυε την υποστήριξη που παρέχει η Συρία σε εξτρεμιστικές οργανώσεις".

Το αμερικανικό ερευνητικό κέντρο πρόβαλε στο διαδίκτυο εικόνες από δορυφόρο που ενισχύουν, σύμφωνα με το Isis, τις υποψίες για τις πυρηνικές δραστηριότητες της Συρίας και τη βούλησή της να αποκρύψει μια ύποπτη πυρηνική εγκατάσταση η οποία ενδέχεται να είχε σχέση με έναν αντιδραστήρα που βομβάρδισε το Ισραήλ το 2007.

Οι φωτογραφίες που είναι αναρτημένες από την Τετάρτη στην ιστοσελίδα του ειδικευμένου κέντρου στη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, ελήφθησαν ακριβώς μετά το αίτημα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) το Μάιο του 2008 για επιθεωρήσεις.

Το βράδυ χθες Πέμπτη, η πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Ιλεάνα Ρος-Λέτινεν δήλωσε "ιδιαίτερα ανήσυχη" μετά τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών αυτών.