Σχεδόν 300 άνθρωποι διασώθηκαν τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο απο τις ιταλικές λιμενικές αρχές στα ανοιχτά της Σικελίας, ανεβάζοντας τον αριθμό των παράνομων μεταναστών που έχουν φτάσει στις ακτές της Ιταλίας στις 9.000 από τις αρχές Ιουλίου.

Σύμφωνα με την ακτοφυλακή, εντοπίστηκαν 95 άνθρωποι --μεταξύ των οποίων μια έγκυος γυναίκα και ένα βρέφος-- από την Ερυθραία, τη Σομαλία και το Μαλί σε μια πλαστική λέμβο και μεταφέρθηκαν στο Ποτσάλο.

Σε άλλη επιχείρηση, σκάφος του ιταλικού πολεμικού ναυτικού εντόπισε ένα ξύλινο σκαρί που μετέφερε 195 ανθρώπους. Οι 17 από τους μετανάστες χρειάζονταν ιατρική περίθαλψη και μεταφέρθηκαν στο νησί Λαμπεντούζα ενώ οι υπόλοιποι οδηγήθηκαν στην Κατάνια της Σικελίας.

Κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κυρίως από χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής επιχειρούν να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές, συχνά διακινδυνεύοντας την ίδια τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο με σαπιοκάραβα. Την περασμένη εβδομάδα έξι άνθρωποι πνίγηκαν ενώ την Πέμπτη ένας Ιταλός αστυνομκός έχασε τη ζωή του στην προσπάθειά του να βοηθήσει μια ομάδα παράνομων μεταναστών.