Η Αίγυπτος βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν «πόλεμο» τον οποίο της έχουν κηρύξει «οι δυνάμεις του εξτρεμισμού» και πρόκειται να τον αντιμετωπίσει με «μέτρα ασφαλείας εντός του πλαισίου του νόμου», δήλωσε σήμερα ο Μοστάφα Χεγκάζι, σύμβουλος του μεταβατικού προέδρου της Αιγύπτου, Άντλι Μανσούρ.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε επεισόδια πολιτικής βίας αυτήν την εβδομάδα, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν να καταστείλουν τις διαδηλώσεις των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Οι υποστηρικτές του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι οι οποίοι είχαν αποκλειστεί μέσα σε ένα τέμενος στο κέντρο του Καΐρου απομακρύνθηκαν όλοι από το εσωτερικό του το απόγευμα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πριν από λίγο μία πηγή των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας.

Όμως, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δυνάμεις ασφαλείας πάσχιζαν ακόμη να ανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο του μιναρέ του τεμένους αλ Φατχ, από τον οποίο –σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA– ένοπλοι είχαν ανοίξει πυρ εναντίον των δυνάμεων επιβολής του νόμου.

Πρόκειται για το τζαμί Φατχ και η ένταση πυροδοτήθηκε με την έξοδο, πριν από περίπου 90 λεπτά, από το τζαμί ισλαμίστριας, δήλωσε ο ένας από τους μάρτυρες. 

Συμφωνα με την Daily Mail, τρείς αδελφές από την Ιρλανδία και ο μικρός τους αδελφός είναι μέσα στο τζαμί όπου είχαν βρεί καταφύγιο.

Η Ομαϊμα Χαλάουα 21 ετών οι αδελφές της Σμάϊα και Φατίμα 27 και 23 ετών και ο αδελφός τους Ιμπραίμ 17 ετών είναι μέσα στο τζαμί και δεν τους αφήνουν να βγουν γιατί όπως τους λένε θα τους πυροβολήσουν

Τα παιδιά βρίσκονται για διακοπές στην Αίγυπτο και κατέφυγαν πριν πολλές ώρες στο τζαμί για ασφάλεια.

Την ίδια στιγμή απίστευτες σκηνές αγριότητας αποτυπώνονται σε βίντεο που δημοσιεύονται συνεχώς στο διαδίκτυο. Πολίτες πηδούν ακόμα και από τις γέφυρες για να σωθούν. 

Σε ένα άλλο συγκλονιστικό βίντεο καταγράφεται η εκτέλεση άοπλου διαδηλωτή που έγινε την Παρασκευή στην Ισμαηλίγια στην βορειοανατολική Αίγυπτο. Είναι η στιγμή που άοπλοι διαδηλωτές πλησιάζουν ένα τανκ με σηκωμένα τα χέρια ψηλά.

Όμως, ακούγονται πυρά και κάποιοι αρχίζουν να οπισθοχωρούν. Ένας εξακολουθεί να προχωράει. Φτάνει μπροστά στο τανκ με τα χέρια σηκωμένα ψηλά. Και τότε τον πυροβολούν!

Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών στην Αίγυπτο

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι σε όλη την Αίγυπτο από τις συγκρούσεις των διαδηλωτών με τα σώματα ασφάλειας σκοτώθηκαν, χθες Παρασκευή, 173 άνθρωποι.

Διευκρίνισε, συγχρόνως ότι οι νεκροί στο Κάιρο, από τις ίδιες συγκρούσεις, είναι 95.

Διάλυση της οργάνωσης των Αδελφών Μουσουλμάνων εξετάζει το Κάιρο

Με τον κίνδυνο να δημιουργηθεί νέο αιματοκύλισμα, η μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου άφησε ρητά ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει στη νομική διάλυση της οργάνωσης των Αδελφών Μουσουλμάνων. 

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός Μπεμπλάουι «πρότεινε να διαλυθεί νομικά» η οργάνωση, ανέφερε σύμφωνα με το Reuters νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Κάιρο. «Η ιδέα εξετάζεται» συμπλήρωσε.

Η πρόταση, ανέφερε, έγινε στον υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων, ο οποίος είναι αρμόδιος για την αδειοδότηση οργανώσεων.