Η πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, Ενκοσαζάνα Ντλαμίνι-Ζούμα, κάλεσε σήμερα να υπάρξει «αυτοσυγκράτηση» στην Αίγυπτο, όπου οι συγκρούσεις μέσα στις τελευταίες τέσσερις ημέρες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 750 ανθρώπους.

«Καλώ όλες τις πλευρές να επιδείξουν την μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να δεσμευτούν στον δρόμο του διαλόγου», δήλωσε η Ντλαμίνι-Ζούμα κατά την έναρξη μιας περιφερειακής συνόδου στο Μαλάουι.

Η επικεφαλής της Αφρικανικής Ένωσης μίλησε την ημέρα που η αιγυπτιακή αστυνομία εξαπέλυσε επίθεση σε ένα τέμενος του Καΐρου όπου βρίσκονταν οχυρωμένοι ισλαμιστές, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν ανταλλαγές πυρών, στην τέταρτη συνεχή ημέρα συγκρούσεων.

«Είναι απαραίτητο η Αφρικανική Ένωση να προχωρήσει στη σύγκληση του συμβουλίου Ειρήνης και για την Ασφάλειας της», είπε, τονίζοντας την «μεγάλη ευθύνη της Αφρικανικής Ένωσης για την διευθέτηση των συγκρούσεων και της αστάθειας» στην Αφρική, είπε η ίδια.

Η συμμετοχή της Αιγύπτου στην Αφρικανική Ένωση ανεστάλη μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου του Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι από το στρατό την 3η Ιουλίου.

Η ΑΕ έχει ως πάγια πολιτική να αναστέλλει τη συμμετοχή στις τάξεις της κάθε κράτους-μέλους της στο οποίο σημειώνεται «αντισυνταγματική αλλαγή κυβέρνησης» γενικά, ως την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης.