Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, η οποία ηγείται των διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, για λογαριασμό των μεγάλων δυνάμεων, κάλεσε το νέο ιρανό υπουργό Εξωτερικών να επαναλάβουν τις συνομιλίες για το θέμα αυτό, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας.

Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου της, η κα Αστον, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Μοχάμαντ Γιαβάντ Ζαρίφ, ώστε να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του και «υπογράμμισε τη βούλησή της και την ακλόνητη δέσμευσή της για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στο ιρανικό πυρηνικό ζήτημα».

Ή Αστον η οποία είναι επικεφαλής διαπραγματευτής των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Κίνα) και της Γερμανίας, είπε ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη νέα ομάδα των Ιρανών διαπραγματευτών. «Επιβεβαιώνω την ανάγκη να συμμετάσχουμε σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε ομαλά και απτά αποτελέσματα», ανέφερε η δήλωση της κας Αστον, η οποία συμφώνησε με τον Ζαρίφ «να συναντηθούν σύντομα». 

Στις αρχές του Αυγούστου, η Αστον είχε στείλει επιστολή και στο νέο ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί, επιθυμώντας ένα νέο γύρο των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν σχετικά με το θέμα των πυρηνικών.