Συγκρούσεις ανάμεσα σε στρατιώτες και ένοπλους που φέρονται ότι ανήκαν στην ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ στοίχισαν τη ζωή σε 18 ανθρώπους στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας, δήλωσαν χθες μια πηγή των ένοπλων δυνάμεων και αξιωματούχοι.

Η Μπόκο Χαράμ, η οποία επιδιώκει να επιβάλει τον ισλαμικό νόμο στη βόρεια Νιγηρία, καθώς και άλλες ισλαμιστικές ομάδες θεωρούνται η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της χώρας, που κατατάσσεται στην πρώτη θέση στις εξαγωγές πετρελαίου στην Αφρική.

Ένοπλοι που φέρονται να ανήκαν στην Μπόκο Χαράμ σκότωσαν 11 ανθρώπους σε μια επίθεση στην πόλη Νταμπόα στην πολιτεία Μπόρνο την Πέμπτη, ανοίγοντας πυρ εναντίον στρατιωτικών, καίγοντας καταστήματα και σκοτώνοντας πολίτες, είπε η πηγή των ένοπλων δυνάμεων, που ζήτησε να μην κατονομαστεί διότι δεν έχει λάβει την άδεια να προβεί σε επίσημες δηλώσεις.

«Περισσότερα στρατεύματα στάλθηκαν στην περιοχή για να αντιμετωπίσουν τους αντάρτες», είπε, διευκρινίζοντας ότι αυτοί διέφυγαν προς δασική περιοχή προς τις πολιτείες Γιόμπε και Γκόμπε.

Οι περίπου 50 ένοπλοι, που επέβαιναν σε αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, εξαπέλυσαν έφοδο στην πόλη εξωθώντας εκατοντάδες κατοίκους της να την εγκαταλείψουν και να αναζητήσουν καταφύγιο σε κοντινά αγροκτήματα, είπαν κάτοικοι.

Στην γειτονική πολιτεία Γκόμπε αστυνομικοί σκότωσαν επτά μέλη της Μπόκο Χαράμ σε μάχη που διήρκεσε δύο ώρες, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Φουάτζε Ατατζίρι στους δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν είχε κηρύξει στα μέσα Μαΐου κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις τρεις πολιτείες που πλήττονται από την δράση της Μπόκο Χαράκ και διέταξε την έναρξη μιας εκτεταμένης εκκαθαριστικής επιχείρησης του στρατού και της αστυνομίας εναντίον της οργάνωσης.