current views are: 1

18 Αυγούστου 2013
Δημοσίευση16:01

Μαζική έξοδος Κούρδων προσφύγων από τη Συρία στο Ιράκ

Πολλές χιλιάδες Κούρδοι πρόσφυγες από τη Συρία έχουν περάσει τις τελευταίες ημέρες τα σύνορα προς το Ιράκ σε ένα ξαφνικό κύμα φυγής από τον εμφύλιο, το οποίο δεν μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά οι οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.

Δημοσίευση 16:01’
αρθρο-newpost

Πολλές χιλιάδες Κούρδοι πρόσφυγες από τη Συρία έχουν περάσει τις τελευταίες ημέρες τα σύνορα προς το Ιράκ σε ένα ξαφνικό κύμα φυγής από τον εμφύλιο, το οποίο δεν μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά οι οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.

Πολλές χιλιάδες Κούρδοι πρόσφυγες από τη Συρία έχουν περάσει τις τελευταίες ημέρες τα σύνορα προς το Ιράκ σε ένα ξαφνικό κύμα φυγής από τον εμφύλιο, το οποίο δεν μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά οι οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.

Την Πέμπτη πέρασαν 7.000 άνθρωποι από το Πεσχαμπούρ για να ακολουθήσουν ως και 10.000 το Σάββατο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τις υπηρεσίες του ιρακινού Κουρδιστάν. Μεγάλος είναι ο αριθμός των παιδιών, πολλές οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι ανάμεσά τους.

«Φύγαμε γιατί γίνεται πόλεμος, αποκεφαλισμοί και δολοφονίες, ενώ δεν υπάρχει και δουλειά», λέει στο AFP ένας από τους πρόσφυγες και προσθέτει ότι όλα πλέον έχουν γίνει πανάκριβα.

Πολλοί παραμένουν στην ύπαιθρο κοντά στα σύνορα ή σε σημεία όπου έχουν πρόσβαση μόνο σε στοιχειώδεις υπηρεσίες. Στο Ιράκ ήδη βρίσκονται άλλοι 150.000 πρόσφυγες από τη Συρία, οι περισσότεροι Κούρδοι.

Η έξοδος προς το ασφαλέστερο βόρειο Ιράκ συνδέεται χρονικά με τις συγκρούσεις ανάμεσα σε Κούρδους αντάρτες και τους τζιχαντιστές αντάρτες στη Συρία.

Είναι από τα μεγαλύτερα κύματα προσφύγων κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στη Συρία, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία προσπαθεί να οργανώσει χώρους φιλοξενίας.

Οι Κούρδοι είναι περίπου το 10% του πληθυσμού της Συρίας (είναι δηλαδή περίπου δύο εκατομμύρια) και ζουν στο βορειοανατολικό τμήμα. Με το ξέσπασμα της αντικαθεστωτικής εξέγερσης που μεταβλήθηκε σε εμφύλιο άρχισαν τις δικές τους διαδηλώσεις κατά του Άσαντ.

Σταδιακά οργάνωσαν ένοπλες ομάδες και τοπικά συμβούλια που ελέγχουν τις περιοχές τους μετά την αποχώρηση των κυβερνητικών δυνάμεων πέρυσι. Ωστόσο πιο πρόσφατα βρίσκονται σε σύγκρουση με τους τζιχαντιστές του αλ-Νούσρα οι οποίοι θέλουν να αποκτήσουν δίοδο επικοινωνίας με τους εξτρεμιστές στο Ιράκ.

Υπέρ τους έχει ταχτεί η ημιαυτόνομη περιοχή του βορείου Ιράκ, με τον πρόεδρό της Μασούντ Μπαρζανί να δηλώνει ότι το ιρακινό Κουρδιστάν είναι έτοιμο να υπερασπιστεί τους Σύρους «από την απειλή του θανάτου και της τρομοκρατίας».


σχετικα αρθρα