Τουλάχιστον 36 ισλαμιστές κρατούμενοι πέθαναν από ασφυξία την Κυριακή κατά τη διάρκεια μεταφοράς τους σε φυλακή κοντά στο Κάιρο ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου.

Το φονικό επεισόδιο σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής και οι 36 κρατούμενοι, όλοι μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, πέθαναν από ασφυξία από τα δακρυγόνα και τις βόμβες αερίου που έπεσαν μέσα στο όχημα που τους μετέφερε σε μια φυλακή κοντά στο Κάιρο. Τα δακρυγόνα τα έριξε η αστυνομία για να αποτρέψει πιθανή απόπειρα απόδρασης. 

Οι ισλαμιστές κρατούνταν καθώς είχαν απαγάγει έναν αστυνομικό και επιχείρησαν να δραπετεύσουν, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών, από μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε συνολικά περισσότερους από 600 ισλαμιστές κρατούμενους. 

Η συμμαχία των ισλαμιστών ενάντια στο πραξικόπημα, η οποία διοργανώνει εκδηλώσεις διαμαρτυρίες, κατά της αποπομπής του ισλαμιστή προέδρου Μόρσι, κατήγγειλε τη «δολοφονία» των κρατουμένων και ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι 52 κρατούμενοι Περισσότεροι από χίλιοι διαδηλωτές και στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας συνελήφθησαν μέσα σε πέντε ημέρες. 

Η Αίγυπτος είναι ακόμη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας, με το στρατό να ελέγχει τις κύριες οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας, ενώ το υπουργείο Θρησκευμάτων ανακοίνωσε ότι τα τζαμιά θα είναι πλέον κλειστά μετά από τις ώρες της προσευχής, σε μια σαφή προσπάθεια να αποφευχθούν οι συγκεντρώσεις.

Ωστόσο χθες σε γενικές γραμμές επικράτησε ησυχία, σε αντίθεση με το σκηνικό χάους του Σαββάτου, όπου έχασαν τη ζωή τους 79 άνθρωποι και 549 τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία. Ετσι, ο αριθμός των νεκρών, με βάση πάντα τα επίσημα στοιχεία, από την αρχή των συγκρούσεων την Τετάρτη ανεβαίνει στους 830.