current views are: 2

19 Αυγούστου 2013
Δημοσίευση12:44

Συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την Αίγυπτο την Τετάρτη

Σε έκτακτη συνεδρίαση συνέρχονται την Τετάρτη οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση στην Αίγυπτο και να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση.

Δημοσίευση 12:44’
αρθρο-newpost

Σε έκτακτη συνεδρίαση συνέρχονται την Τετάρτη οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση στην Αίγυπτο και να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ θα συνεδριάσουν εκτάκτως την Τετάρτη στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν την κατάσταση στην Αίγυπτο και να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η απόφαση ελήφθη με την ευκαιρία της σημερινής συνεδρίασης των πρεσβευτών των χωρών μελών της ΕΕ που είναι αρμόδιοι για τα θέματα ασφαλείας, ενώ συνεχίζεται η κρίση ανάμεσα στον αιγυπτιακό στρατό και τους οπαδούς του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Οι επικεφαλής της διπλωματίας των 28 χωρών της ΕΕ θα εξετάσουν τις εν δυνάμει επιλογές για να υπάρξει αντίδραση στην επιδείνωση της κρίσης που σημειώθηκε αυτές τις τελευταίες ημέρες και για να αποφευχθεί ένας εμφύλιος πόλεμος.

Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ και της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχαν αναφερθεί στην πιθανότητα η ΕΕ “να επανεξετάσει τις σχέσεις της” με το Κάιρο σε περίπτωση που συνεχιστεί η βία.

Η μία από τις επιλογές είναι η διακοπή της οικονομικής βοήθειας, τη στιγμή που η ΕΕ ενέκρινε στα τέλη του 2012 ένα πρόγραμμα 5 δισεκ. δολαρίων υπέρ της Αιγύπτου για την περίοδο 2012-2014.

Ωστόσο ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ έχει προειδοποιήσει ότι μια διακοπή της ευρωπαϊκής βοήθειας μπορεί να αποδειχθεί αντιπαραγωγική. “Η βοήθειά μας έγκειται κυρίως στην υποστήριξη των οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών. Δεν θα ήταν φρόνιμο να την σταματήσουμε τώρα”, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα.


σχετικα αρθρα