Οι αρχές του Ιράν εκτέλεσαν σήμερα 17 θανατοποινίτες, στην πλειονότητά τους καταδικασθέντες με βάσει την αμφιλεγόμενη νομοθεσία της χώρας για την πάταξη της τρομοκρατίας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Χάσαν αλ Σάμαρι.

Ανάμεσα στους εκτελεσθέντες συμπεριλαμβάνονται ένας Αιγύπτιος υπήκοος και δύο γυναίκες, επισήμανε ο αλ Σάμαρι.

Το Ιράκ –που αντιμετωπίζει ένα κύμα σχεδόν καθημερινών βομβιστικών ενεργειών και επιθέσεων ενόπλων και μετά την αποχώρηση των μάχιμων δυνάμεων των ΗΠΑ το 2011– θανάτωσε δι' απαγχονισμού περίπου 120 πρόσωπα που καταδικάστηκαν στην εσχάτη των ποινών πέρυσι, κυρίως για εγκλήματα τα οποία σχετίζονταν με την τρομοκρατία.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επικρίνει τις δικαστικές διαδικασίες στο Ιράκ και το νομοθετικό πλαίσιο που σχετίζεται με την τρομοκρατία, το οποίο επιτρέπει την επιβολή της θανατικής ποινής όχι μόνο σε βάρος όσων διαπράττουν τρομοκρατικές ενέργειες, αλλά και σε βάρος όσων καταδικάζονται για το σχεδιασμό τους ή συνέργεια στην διάπραξή τους.

Η κατάργηση των σχετικών διατάξεων είναι ένα από τα αιτήματα των σουνιτών διαδηλωτών οι οποίοι κινητοποιούνται εναντίον της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι, η οποία κυριαρχείται από τους σιίτες.

TAGS