Η προσωρινή κυβέρνηση της Αιγύπτου πρέπει να προωθήσει την συμφιλίωση, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις διαφορετικές πεποιθήσεις στην χώρα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η ικανότητα άσκησης επιρροής των ΗΠΑ είναι «περιορισμένη».

«Η βία πρέπει να σταματήσει, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρέπει να αρθεί», σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι "όλες οι πτυχές" της συνεργασίας με το Κάιρο βρίσκονται σε στάδιο επανεκτίμησης.

Από την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στις 3 Ιουλίου, ο Τσακ Χέιγκελ έχει μιλήσει περισσότερες από 15 φορές με τον ισχυρό άνδρα της Αιγύπτου, τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, επαναλαμβάνοντας ωστόσο χωρίς επιτυχία το ίδιο μήνυμα.

«Η ικανότητά μας να επηρεάσουμε τις εξελίξεις είναι περιορισμένη. Ο αιγυπτιακός λαός θα πρέπει να παίξει έναν τέτοιο ρόλο (...) είναι δική του ευθύνη να το επιλύσει αυτό», σημείωσε ο Χέιγκελ.

Ο ίδιος άφησε παράλληλα να εννοηθεί ότι η διατήρηση της συνεργασίας με το Κάιρο είναι κάτι που επιθυμούν οι ΗΠΑ λόγω των ισραηλινοπαλαιστινιακών διαπραγματεύσεων.

Αυτές επαναλήφθηκαν έπειτα από το πάγωμά τους για τρία χρόνια και το Κάιρο μπορεί να οδηγηθεί να διαδραματίσει έναν καθοριστικό ρόλο σε αυτές.

«Έχουμε συμφέροντα στην Μέση Ανατολή, συμφέροντα που περιλαμβάνουν, όπως ελπίζουμε, ορισμένες προόδους για μια ισραηλινοπαλαιστινιακή διευθέτηση. Θα συνεχίσουμε ως εκ τούτου να εργαζόμαστε με την προσωρινή κυβέρνηση και τον αιγυπτιακό στρατό», εξήγησε.

TAGS