Πλοίο που μετέφερε 105 πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο, βυθίζεται ανοικτά των ακτών της νήσου των Χριστουγέννων, αυστραλιανού εδάφους στο κέντρο του Ινδικού Ωκεανού, όπου έχει οργανωθεί επιχείρηση διάσωσης, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η Υπηρεσία Ναυτικής Ασφάλειας της Αυστραλίας έλαβε νωρίς το πρωί τηλεφωνικά έκκληση για βοήθεια από άτομο που επέβαινε στο πλοίο.

«Το πλοίο βρισκόταν σε απόσταση 120 ναυτικών μιλίων βόρεια των ακτών της Νήσου των Χριστουγέννων, μεταφέροντας, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, 105 ανθρώπους», ανακοίνωσε η υπηρεσία προσθέτοντας ότι έχει σημάνει συναγερμός.

Το πλοίο Parramata που έφθασε πρώτο επί τόπου ανέφερε ότι το πλοίο βυθίζεται. Ενας αεροσκάφος των τελωνειακών υπηρεσιών και ένα δεύτερο πλοίο κατεύθυνονται προς την περιοχή του ατυχήματος.

Από τις αρχές του 2013, 18.000 αιτούντες άσυλο έχουν φθάσει σε αυστραλιανό έδαφος, στις περισσότερες περιπτώσεις στη νήσο των Χριστουγέννων. Οι πρόσφυγες, Κούρδοι, Ιρανοί ή Ιρακινοί στην πλειοψηφία τους, επιβιβάζονται συνήθως στην Ινδονησία σε υπερφορτωμένα και επισφαλή πλοία για να προσπάθήσουν να φθάσουν σε αυστραλιανό έδαφος και να καταθέσουν αίτηση χορήγησης ασύλου.

Εκατοντάδες έχουν πνιγεί τα τελευταία χρόνια κατά τη διάρκεια αυτών των υψηλού κινδύνου ταξιδιών.

Τον Δεκέμβριο 2010 σκάφος που μετέφερε πρόσφυγες από το Ιράν και το Ιράν συνετρίβη στα βράχια της Νήσου των Χριστουγέννων. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν έγινε ποτέ γνωστός, αλλά κυμαίνεται στους πενήντα.

Η μεγαλύτερη τραγωδία χρονολογείται στο 2001, όταν πλοίο που μετέφερε 353 πρόσφυγες προς την Αυστραλία βυθίστηκε ανοικτά της Ινδονησίας. Δεν υπήρξε επιζών.