Καταγγελία σε θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χειραγώγηση των πολιτών από τη βουλγαρική κυβέρνηση, κάνουν οι διαδηλωτές που ζητούν, εδώ και πάνω από δύο μήνες την παραίτηση της κυβέρνησης υπό τον Πλάμεν Ορεσάρσκι, κατηγορώντας την για διαφθορά.

Οι σχετικές επιστολές καταγγελίας των διαδηλωτών θα αποσταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και τη Συμμαχία των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, εκπρόσωποι των διαδηλωτών υπογράμμισαν πως η καταγγελία σχετίζεται με τη μεταφορά - με λεωφορεία - χιλιάδων πολιτών από πόλεις της χώρας, στη Σόφια, την περασμένη Παρασκευή, όταν στη Βουλή διεξαγόταν η έκτακτη συνεδρίαση για το προεδρικό βέτο στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού. Οι πολίτες μεταφέρθηκαν στη Σόφια για να εκφράσουν τη στήριξή τους στο υπουργικό συμβούλιο και οι διαδηλωτές πιστεύουν πως η κυβέρνηση ήταν αυτή που οργάνωσε την όλη μεταφορά.

Το μέλος της υπηρεσίας πληροφοριών των διαδηλωτών που ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης (AGIS) Νικολάι Στάικοφ δήλωσε ότι, «πρόκειται για εκμετάλλευση ανυποψίαστων ανθρώπων που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού»..

Ο πολιτικός αναλυτής και μπλόγκερ Ίβο Μπόζκοφ επεσήμανε, από την πλευρά του, πως«μια μεγάλη ομάδα διαδηλωτών που στηρίζουν την κυβέρνηση, μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στη Σόφια, χωρίς όμως να ξέρουν γιατί βρέθηκαν στην πρωτεύουσα»,