Ο διευθυντής του Guardian δηλώνει ότι η βρετανική κυβέρνηση απείλησε με δικαστική δίωξη την εφημερίδα, εάν δεν καταστρέψει ή παραδώσει στις βρετανικές αρχές τα απόρρητα στοιχεία που προέρχονται από το υλικό που απέσπασε ο πρώην συνεργάτης της CIA Εντουαρντ Σνόουντεν.

Σε άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ο Αλαν Ράσμπριτζερ αναφέρει ότι πριν από έναν μήνα και αφού η βρετανική εφημερίδα είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ που προερχόταν από το υλικό του Εντουαρντ Σνόουντεν, βρετανός αξιωματούχος τού είπε: «Κάνατε την πλάκα σας. Τώρα θέλουμε πίσω το υλικό».

Επειτα από συνομιλίες με την κυβέρνηση, ο Ράσμπριτζερ δηλώνει ότι «δύο ειδικοί σε θέματα ασφαλείας της Κυβερνητικής Διεύθυνσης Επικοινωνιών, του βρετανικού αντίστοιχου της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, επισκέφθηκαν τα γραφεία της εφημερίδας.

Στο ισόγειο των γραφείων της εφημερίδας,  κυβερνητικοί υπάλληλοι παρακολούθησαν την καταστροφή των ηλεκτρονικών υπολογιστών που περιείχαν υλικό που προερχόταν από τα αρχεία του Εντουαρντ Σνόουντεν».

Η απόφαση της εφημερίδας Guardian να δημοσιοποιήσει τις απειλές και τις ενέργειες της βρετανικής κυβέρνησης συνοδεύει την απόφασή της να συνεχίσει να δημοσιεύει από τόπους εκτός της Βρετανίας ρεπορτάζ βασισμένα στο υλικό του Σνόουντεν και αποτελεί την τελευταία φάση στην κλιμάκωση του πολέμου ανάμεσα στα μέσα ενημέρωσης και τις κυβερνήσεις για τη δημοσίευση στοιχείων σχετικά με τα μυστικά προγράμματα παρακολουθήσεων.

Ο διευθυντής της βρετανικής εφημερίδας αναφέρει στο άρθρο του ότι παρά την καταστροφή των ηλεκτρονικών υπολογιστών στο Λονδίνο, προειδοποίησε βρετανούς αξιωματούχους ότι εξαιτίας της φύσης των «διεθνών συνεργασιών» μεταξύ των δημοσιογράφων, θα είναι δυνατόν στους οργανισμούς των μέσων ενημέρωσης να εκμεταλλευθούν άλλα, «περισσότερο χαλαρά νομικά καθεστώτα». Κατά συνέπεια, η εφημερίδα Guardian, «δεν είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει να κάνει το ρεπορτάζ από το Λονδίνο».

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με πληροφορημένες πηγές, ότι έχει γνωστοποιηθεί στις βρετανικές αρχές ότι η εφημερίδα είναι πιθανόν να συνεχίσει να δημοσιεύει στοιχεία που προέρχονται από το υλικό του Σνόουντεν από τόπους που βρίσκονται εκτός της βρετανικής δικαιοδοσίας.