Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός του Βασιλικού στη Κύπρο ύστερα από την 11η Ιουλίου του 2011 και δεν θυμίζει τίποτα από τις τεράστιες καταστροφές που υπέστη από την έκρηξη των πυρομαχικών στο Μαρί.

Ολες οι μονάδες του, βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία και δεν θυμίζουν τίποτα από το Μαρί, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) Κώστας Γαβριηλίδης.

Είπε ότι «ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός λειτουργεί πλήρως, εντελώς επιδιορθωμένος από κάθε άποψη για όλες τις μηχανές κι έχει λήξει το θέμα».

Ο κ. Γαβριηλίδης ανέφερε ότι σε όλες τις μονάδες έχουν γίνει διεργασίες ώστε να είναι κατάλληλες για φυσικό αέριο. Σε ερώτηση αν έχουν ληφθεί περαιτέρω μέτρα ασφαλείας στο σταθμό μετά την καταστροφή του Μαρί, ο κ. Γαβριηλίδης ανέφερε ότι «δεν μπορεί η ΑΗΚ να λάβει μέτρα ασφάλειας που να την προστατεύουν από τέτοιου είδους καταστροφές, όπως αυτή που συνέβηκε την 11η Ιουλίου 2011».

 

Οσον αφορά το κόστος επιδιόρθωσης του σταθμού, δαπανήθηκε ποσό της τάξης των 165 εκ. ευρώ, που όπως είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, είναι πολύ πιο μικρό από το ποσό που είχε εκτιμήσει η αρμόδια Επιτροπή της ΕΕ που κυμαινόταν στα 300-700 εκ.