Έπειτα από τις καταδικαστικές αποφάσεις στην Αυστρία και τη Σλοβενία για το σκάνδαλο με τη φινλανδική αμυντική βιομηχανία "Patria", μια δίκη που σχετίζεται με τη συμφωνία που υπέγραψαν, το 2006, η Σλοβενία και η αμυντική εταιρεία, αναμένεται να ξεκινήσει, σήμερα, στη Φινλανδία.

 Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν έξι πρώην, εκτελεστικά στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας που κατηγορούνται - μεταξύ άλλων - για επιχειρηματική κατασκοπεία.

Ο Γιούκα Ράπε, εισαγγελέας που συνέταξε το κατηγορητήριο για την υπόθεση Patria στη Φινλανδία, εξήγησε, με δηλώσεις του στο σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA, ότι η δίκη σχετίζεται με τη συμφωνία, ύψους 278 εκ. ευρώ, για την προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς που κέρδισε η Patria στη Σλοβενία και είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί στις 24 Οκτωβρίου. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα ξεκινήσει μια άλλη δίκη, που σχετίζεται με τη συμφωνία, ύψους 112 εκ. ευρώ, που υπέγραψε, το 2007, η Patria με την Κροατία για την αγορά 84 οχημάτων.

Δεδομένου ότι οι κατηγορούμενοι είναι πρακτικά οι ίδιοι, ο κ. Ράπε πιστεύει ότι μια κοινή ετυμηγορία θα ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες, έπειτα από την ολοκλήρωση της δίκης στην Κροατία (πιθανότατα στο τέλος του Φεβρουαρίου 2014).

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην επικεφαλής της φινλανδικής αμυντικής βιομηχανίας Jorma Wiitakorpi, ο πρώην εκπρόσωπος της Patria στη Σλοβενία Reijo Niittynen, καθώς και άλλα τέσσερα στελέχη προσπάθησαν να επηρεάσουν Σλοβένους πολιτικούς, δημόσιους λειτουργούς και αξιωματικούς του στρατού.

Ο κ. Ράπε δήλωσε ότι άτομα "γνωστά" στους δικαστικούς κύκλους και την εισαγγελική αρχή από τις ακροάσεις στη Σλοβενία θα κληθούν να καταθέσουν στη δίκη - πιθανότατα μέσω βιντεοδιάσκεψης - που θα διεξαχθεί στη Φινλανδία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της καθημερινής εφημερίδας "Ντέβνικ", ο Γιόζε Ζάγκοζεν, στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, θα κληθεί σε κατάθεση στις 30 Σεπτεμβρίου.

Στις 4 Οκτωβρίου αναμένεται η κατάθεση του Ιβάν Τσρνκόβιτς (επικεφαλής του εταίρου της Patria στη Σλοβενία, Rotis) και του Τόνε Κρκόβιτς, που καταδικάστηκαν σε 22 μήνες φυλάκισης.

Στις 8 Οκτωβρίου θα καταθέσει ο Γιάνεζ Γιάνσα και μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται η κατάθεση των Γιούρε Τσεκούτα και του απόστρατου ταξιάρχου Πέτερ Ζούπαν. Οι δύο τελευταίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες - σε ξεχωριστή δίκη στη Σλοβενία - για δωροδοκία και διαρροή πληροφοριών.

Η δίκη στη Φινλανδία πραγματοποιείται έπειτα από την ολοκλήρωση των δικών στη Σλοβενία και την Αυστρία και την έκδοση καταδικαστικών αποφάσεων, με τις οποίες ο μεσάζων της Patria Βόλφκαν Ρίντλ βρέθηκε ένοχος για δωροδοκία, απόπειρα απάτης και φοροδιαφυγής για το ρόλο του στη "διοχέτευση" χιλιάδων ευρώ σε παράνομες προμήθειες στη Σλοβενία, από το Επαρχιακό Δικαστήριο της Βιέννης. Ο Ριντλ καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης.

Στη Σλοβενία, ο κ. Γιάνσα και οι δύο συγκατηγορούμενοί του, Ιβάν Τσρκοβιτς και Τόνε Κρκόβιτς, κρίθηκαν ένοχοι για τα αδικήματα της δωροληψίας και της δωροδοκίας κατά την επιλογή της "Patria" για την προμήθεια του σλοβενικού στρατού με τεθωρακισμένα οχήματα.