Ο γιος του καθαιρεθέντος κινέζου ηγέτη Μπο Σιλάι δήλωσε ότι δεν έχει επαφή με τους γονείς του εδώ και 18 μήνες και εξέφρασε την ευχή να έχει ο πατέρας του το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του στη δίκη του, που πρόκειται να αρχίσει την Πέμπτη.

Ο Μπο Γκουαγκούα, 25 χρόνων, υπογραμμίζει σε δήλωσή του που δημοσιεύθηκε σήμερα από τους "Νιου Γιορκ Τάιμς" ότι εδώ και ενάμισι χρόνο οι αρχές τού αρνούνται κάθε επαφή τόσο με τον πατέρα του όσο και με τη μητέρα του, την Γκου Καϊλάι – η οποία καταδικάσθηκε σε θάνατο με αναστολή τον Αύγουστο του 2012 ως ένοχη για φόνο.

"Μπορώ μόνο να φανταστώ τις συνθήκες κράτησής τους σε μυστικές τοποθεσίες και τον γολγοθά που πρέπει να υπομείνουν μέσα στη μοναξιά", προσθέτει στις πρώτες δηλώσεις που κάνει δημοσίως εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.

Ο Μπο Σιλάι, πρώην επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος της μεγαλούπολης Τσονγκτσίνγκ (νοτιοδυτική Κίνα), γνώρισε την άνοιξη του 2012 μια θεαματική πτώση, μετά την εμπλοκή της συζύγου του στη δολοφονία ενός βρετανού επιχειρηματία.

Η δίκη του Μπο, σε βάρος του οποίου απαγγέλθηκαν στα τέλη Ιουλίου κατηγορίες για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας, θα αρχίσει την  Πέμπτη ενώπιον δικαστηρίου του Τζινάν (ανατολική Κίνα).

"Ελπίζω ότι στη διάρκεια της δίκης του ο πατέρας μου θα έχει τη δυνατότητα να απαντήσει στους κατηγόρους του και να υπερασπιστεί τον εαυτό του χωρίς κανενός είδους εμπόδια", τονίζει ο Μπο Γκουαγκούα.

Μια ενδεχόμενη κατάθεση της Γκου Καϊλάι στη δίκη του συζύγου της αποτελεί αντικείμενο έντονης φημολογίας, καθώς τα μέσα ενημέρωσης εκτιμούν πως θα μπορούσε να συνεργαστεί με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλεια του γιου της, και πως ο ίδιος ο Μπο Σιλάι μπορεί να δέχεται πιέσεις για τους ίδιους λόγους.

"Αν η ευημερία μου παζαρεύτηκε έναντι της υποταγής του πατέρα μου ή της συνεργασίας της μητέρας μου, τότε η ετυμηγορία δεν θα έχει προφανώς κανέναν ηθικό χαρακτήρα", επιμένει ο Μπο Γκουαγκούα στη δήλωσή του.

Επιμένει επίσης στην κατάσταση της "φιμωμένης και ανυπεράσπιστης" μητέρας του.

"Μολονότι αυτό δεν κατευνάζει καθόλου τις ανησυχίες μου για την κατάσταση της υγείας της, ξέρω ότι θα συνεχίσει να υπομένει όλα αυτά για τα οποία την κατηγορούν με αξιοπρέπεια και ψυχικό μεγαλείο", τονίζει.

Ο Μπο Γκουαγκούα, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ και δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης είχαν αναφερθεί στην εγγραφή του στη σχολή Δικαίου του πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, δεν είχε εκφραστεί δημοσίως από το Σεπτέμβριο του 2012, όταν είχε δηλώσει πως είναι "δύσκολο να πιστέψει κανείς" τις κατηγορίες εναντίον του πατέρα του.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της κινεζικής πολιτικής, η ετυμηγορία της δίκης του Μπο Σιλάι έχει πιθανόν προκαθοριστεί, στη βάση μακροχρόνιων διαπραγματεύσεων στο πιο υψηλό επίπεδο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, όπου ο πρώην χαρισματικός ηγέτης είχε αρκετούς υποστηρικτές.