Τέθηκε σε ισχύ από σήμερα στην Ιταλία ένας νέος νόμος βάσει του οποίου οι οδηγοί που πληρώνουν το πρόστιμό που τους έχει επιβληθεί για παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας μέσα σε διάστημα πέντε ημερών από την επίσημη παραλαβή του θα επωφελούνται μιας έκπτωσης της τάξης του 30%.

Με τον τρόπο αυτό οι δήμοι της Ιταλίας προσπαθούν να αυξήσουν τις εισπράξεις τους χωρίς να αναγκάζονται να προσφεύγουν σε μηχανισμούς είσπραξης οφειλόμενων ποσών, με επιπλέον κόστος και την πάροδο μεγάλου χρονικού διαστήματος.

«Η καινοτομία αυτή έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα: λέμε στους πολίτες οι οποίοι παραβίασαν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας ότι αν πληρώσουν άμεσα το πρόστιμο το οποίο τους επιβλήθηκε, δεν θα επιβαρυνθούν υπερβολικά», σχολίασε ο υπουργός Μεταφορών της Ιταλίας, Μαουρίτσιο Λούπι.

Καθημερινά στην Ιταλία η τροχαία επιβάλλει κατά μέσον όρο 26.000 πρόστιμα –δηλαδή 18 ανά λεπτό– και συνολικά δέκα εκατομμύρια το χρόνο.

Μέχρι τώρα σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ένα 30% των πολιτών προσπαθεί να αποφύγει ή να καθυστερήσει την πληρωμή τους προσφεύγοντας σε ειρηνοδίκη ή περιμένοντας να αποσταλούν νέα ειδοποιητήρια, έστω και αν στο μεταξύ, το συνολικό οφειλόμενο ποσό, προσαυξάνεται.