Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλλίας Μισέλ Αλιό-Μαρί, αναμένεται να παραιτηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακό έπειτα από μία σειρά σκανδάλων σχετικά με την Τυνησία, που έχουν προκαλέσει προβλήματα στην κυβέρνηση του προέδρου Νικολά Σαρκοζί, όπως δήλωσαν σήμερα επίσημες πηγές.

 

Ο υπουργός Άμυνας Αλέν Ζιπέ αναμένεται να αντικαταστήσει την Αλιό Μαρί και η αλλαγή αυτή αναμένεται να σημειωθεί την ώρα που η Γαλλία προσπαθεί να διαχειριστεί τη ραγδαία εξάπλωση των αντικυβερνητικών εξεγέρσεων στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, πολλές από τις οποίες είναι πρώην αποικίες της.

"Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί", δήλωσε μία κυβερνητική πηγή σχετικά με τις αποκαλύψεις ότι η Αλιό-Μαρί πέρασε τις διακοπές των Χριστουγέννων στην Τυνησία, ενώ χρησιμοποίησε και το ιδιωτικό αεροσκάφος ενός τυνήσιου επιχειρηματία που έχει στενούς δεσμούς με τον πρώην πρόεδρο της Τυνησίας Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι.

Η κυβέρνηση αρχικά στήριζε την υπουργό παρά τις επικρίσεις του Τύπου που ζητούσε την παραίτησή της, όμως πλέον οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτά τα συμβάντα έχουν επηρεάσει αρνητικά την ήδη φθίνουσα δημοφιλία του Σαρκοζί.

Το γραφείο του Σαρκοζί αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, ενώ η ίδια η υπουργός δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο ότι "δεν ενδιαφέρομαι για φήμες". Πάντως η εφημερίδα Λε Μοντ επικαλείται πηγές σύμφωνα με τις οποίες η Αλιό-Μαρί θα έχει αποχωρήσει μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Αναλυτές κατηγορούν πλέον τη Γαλλίδα υπουργό Εξωτερικών για τη νέα πτώση που σημειώνει η δημοφιλία του Σαρκοζί. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Γάλλοι έχουν αρνητική γνώμη για τον πρόεδρο και δεν θέλουν να τον δουν υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του 2012.