Σε κάθειρξη 7 ετών καταδικάστηκε σήμερα ένας Βρετανός επιχειρηματίας ο οποίος διαφήμιζε και πουλούσε "ανενεργούς" ανιχνευτές εκρηκτικών ουσιών και κατάφερε να αποκομίσει "τεράστια οφέλη" από την απάτη αυτή.

Η εταιρεία Global Technology υποστήριξε ότι τα μηχανήματα που διέθετε, τα GT200, ήταν ικανά να εντοπίζουν εκρηκτικές ύλες, ναρκωτικά, προϊόντα καπνού, ελεφαντόδοντο, ακόμη και χαρτονομίσματα. Στην πραγματικότητα, ήταν απλώς πλαστικά κουτιά οικιακής κατασκευής, με χειρολαβές και κεραίες, όπως έκρινε ο δικαστής Ρίτσαρντ Χόουν.

Ο Γκάρι Μπόλτον, ο επικεφαλής της εταιρείας, κατάφερε να διαθέσει περίπου 1200 τέτοια μηχανήματα στο Μεξικό. Εμπορευόταν επίσης το "προϊόν" του σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, όπως στην Ταϊλάνδη που χρησιμοποιεί μέχρι και σήμερα ορισμένους από αυτούς τους ανιχνευτές.

Ο 47χρονος κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι διέπραξε απάτη.

Ο δικαστής, ανακοινώνοντας την απόφασή του, τόνισε ότι "στρατιωτικοί, αστυνομικοί, τελωνειακοί και άλλοι εμπιστεύονταν αυτά τα μηχανήματα", τα οποία όμως ήταν αναποτελεσματικά. 

"Οι ένορκοι έκριναν ότι το γνωρίζατε, αλλά συνεχίσατε" την προώθησή τους επειδή "το όφελος ήταν τεράστιο", είπε απευθυνόμενος στον κατηγορούμενο.

Η κάθε συσκευή στοίχιζε λιγότερα από 6 ευρώ για να κατασκευαστεί και ο Μπόλτον τις πουλούσε έναντι 2.900-15.500 ευρώ.

Τον Μάιο, ένας άλλος Βρετανός επιχειρηματίας, ο Τζέιμς Μακόρμικ, καταδικάστηκε σε δεκαετή κάθειρξη επειδή πουλούσε ψεύτικους ανιχνευτές εκρηκτικών υλών στον ΟΗΕ και στο Ιράκ και η απάτη αυτή πιθανότατα οδήγησε στο θάνατο πολλών αθώων ανθρώπων, όπως έκρινε το δικαστήριο.