Στο Συνταγματικό Δικαστήριο προσφεύγουν οι αγρότες της Κροατίας για την ικανοποίηση των οικονομικών τους αιτημάτων, υποβάλλοντας μήνυση κατά της κυβέρνησης, την οποία κατηγορούν για διακριτική μεταχείριση σε σχέση με την καταβολή των επιδοτήσεων.

Επίσης, οι αγρότες αποφάσισαν να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους και τους αποκλεισμούς των δρόμων, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της επαρχίας Βιροβίτιτσα-Ποντράβινα Ζβόνκο Πίπιτς, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής των αγροτικών ενώσεων.

"Η 'μάχη' για τη σωτηρία των αγροτών μόλις ξεκίνησε" ανέφερε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ένωσης SHS Τόμισλαβ Πόκροβατς και πρόσθεσε ότι οι αγρότες ζητούν την παραίτηση του υπουργού Γεωργίας Τίχομιρ Γιακόβινα, τον οποίο - όπως είπε- θεωρούν υπεύθυνο για τα λάθη στη διαδικασία καταβολής των επιδοτήσεων.

Οι αγρότες ζητούν - μεταξύ άλλων - συνάντηση με τον πρόεδρο της Κροατίας Ίβο Γιοσίποβιτς, τη δημοσιοποίηση της λίστας των δικαιούχων επιδοτήσεων και την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας της ξηρασίας που έπληξε τον αγροτικό κλάδο.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ένωσης αγροτών των περιοχών Σλαβονια και Μπαράνια Άντουν Λάσλο κατήγγειλε ότι "το υπουργείο (Γεωργίας) κρύβει πληροφορίες, όχι μόνο από τους αγρότες, αλλά και από τα περιφερειακά γραφεία. Είναι προφανές ότι χρήματα ανακατευθύνθηκαν προς την κάλυψη μισθοδοσίας (του προσωπικού του υπουργείου)".

Η μήνυση των αγροτικών ενώσεων στο Συνταγματικό Δικαστήριο θα υποβληθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ δεν αποκλείεται να προσφύγουν και σε ευρωπαϊκό δικαστήριο για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.