Φόβοι για τεράστιας κλίμακας τραγωδία εκφράζονται έπειτα από το φερόμενο βομβαρδισμό με χημικά όπλα προαστίου της πρωτεύουσας της Συρίας από το τις κυβερνητικές δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι πληροφορίες για τους νεκρούς παραμένουν συγκεχυμένες, με το Συριακό Εθνικό Συνασπισμό, τη μεγαλύτερη οργάνωση της αντιπολίτευσης, να κάνει λόγο για 1300 νεκρούς.  Άλλες αντικαθεστωτικές οργανώσεις μειώνουν τον αριθμό των θυμάτων, τη στιγμή που το Reuters κάνει λόγο για 213 νεκρούς, δίχως όμως να μπορεί να επιβεβαιώσει την καταμέτρηση από ανεξάρτητες πηγές.

Από την πλευρά του, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μία ΜΚΟ με έδρα το Λονδίνο, κάνει λόγο για τουλάχιστον 100 νεκρούς, προειδοποιώντας ωστόσο πως ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος.

Εικόνες - σοκ

Ως απόδειξη για την επίθεση, η Γενική Επιτροπή της Συριακής Επανάστασης ανήρτησε στο YouTube σειρά βίντεο, με ιδιαίτερα σκληρές εικόνες.

Σε ένα από αυτά εμφανίζονται παιδιά σε νοσοκομείο εκστρατείας να δέχονται τις πρώτες βοήθειες και μάσκες οξυγόνου για να μπορέσουν να αναπνεύσουν, ενώ γιατροί προσπαθούν να επαναφέρουν παιδιά χωρίς εμφανή τραύματα που φαίνονται να έχουν χάσει τις αισθήσεις τους.

Σε άλλο βίντεο εμφανίζονται δεκάδες πτώματα, μεταξύ τους και παιδιών, καλυμμένα με λευκά σεντόνια, ενώ ο κάμεραμαν φωνάζει «γενοκτονία με χημικά όπλα στην πόλη της Μαντχαμίγια».

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο πρόσκειται στην αντιπολίτευση, καλεί τη διεθνή επιτροπή έρευνας για τη χρήση χημικών όπλων που βρίσκεται στη Δαμασκό να μεταβεί στις πληγείσες από τους σημερινούς βομβαρδισμούς περιοχές, να διασφαλίσει την διέλευση ιατρικής βοήθειας και υλικού και να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για τη χρήση χημικών όπλων.

Το καθεστώς Άσαντ από την πλευρά του αρνήθηκε την εμπλοκή του στις επιθέσεις.

Προβληματισμός στη διενθή κοινότητα

Οι σκληρές εικόνες έκαναν το γύρο του κόσμου προκαλώντας προβληματισμό στην διεθνή κοινότητα. 

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα φέρει ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το θέμα των καταγγελιών για χρήση χημικών όπλων, ενώ ο Αραβικός Σύνδεσμος κάλεσε τους παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκονται στη Συρία για να ερευνήσουν παλαιότερες καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων να μεταβούν αμέσως στους τόπους των σημερινών βομβαρδισμών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς από τη μεριά του τόνισε ότι εάν επαληθευτούν οι αναφορές για χρήση χημικών θα ήταν μία «θηριωδία άνευ προηγουμένου».