Συνεχείς είναι οι αφίξεις παράνομων μεταναστών στις ακτές της Σικελίας και άλλων περιοχών της τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα, η νότια Ιταλία να συνεχίζει να υφίσταται μεγάλη πίεση. 

Αυτή την εβδομάδα στις ιταλικές ακτές φτάνουν κατά μέσον όρο 1.000 μετανάστες κάθε 24ωρο στα παράλια του μικρού νησιού Λαμπεντούζα και της Σικελίας, σύμφωνα με τις αρχές.

Το βράδυ της Τρίτης, σχεδόν 100 μετανάστες, αλλοδαποί οι οποίοι είχαν μεταφερθεί στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας –το οποίο μέρος του Τύπου αποκαλεί κέντρα κράτησης– του Πόρτο Εμπέντοκλε, στην Σικελία το εγκατέλειψαν, όπως είχαν κάνει άλλοι 200 μετανάστες, το πρωί τη ίδιας ημέρας.

Ο ιταλικός Τύπος κάνει λόγο για «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» και υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει ανασχεδιασμός του μηχανισμού υποδοχής, ώστε να μην επιβαρύνονται μόνον οι περιφέρειες της Κάτω Ιταλίας, οι οποίες αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα χρόνια προβλήματα ανεργίας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Η ιταλίδα υπουργός αρμόδια για την Ένταξη των Μεταναστών, Σεσίλ Κιέντζ, πραγματοποιεί επίσκεψη σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας αλλοδαπών της Καλαβρίας. Περίπου 30 μετανάστες εμπόδισαν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε και της ζήτησαν να επισκεφθεί εκτός από το κυλικείο και την αίθουσα αναψυχής, τους κοιτώνες –πρόκειται για κοντέινερ– ώστε να διαπιστώσει τις ακραίες συνθήκες υγιεινής.

Η Σεσίλ Κιέντζ δέχθηκε να αλλάξει το πρόγραμμά της και ευχήθηκε παράλληλα να δοθούν το συντομότερο απαντήσεις σε όσους έχουν κάνει αίτηση για την χορήγηση πολιτικού ασύλου.