Το κοινοβούλιο της Ρωσίας επικύρωσε σήμερα τη συμφωνία με τις ΗΠΑ με την οποία θα επιτρέπεται η διέλευση στρατιωτικού εξοπλισμού και προσωπικού δια μέσου του εδάφους της προς τη δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο την εξάρτηση των ΗΠΑ από το Πακιστάν ως χώρα διέλευσης.

Η ρωσοαμερικανική συμφωνία διέλευσης είχε συνταχθεί στη διάρκεια του ταξιδιού του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη Ρωσία το 2009, σε μία προσπάθεια να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις.

"Η συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων της Ρωσίας και των ΗΠΑ σχετικά με τη διέλευση στρατιωτικών δυνάμεων, εξοπλισμού και προσωπικού δια μέσου της Ρωσίας επικυρώθηκε", αναφέρει σε ανακοίνωση στον ιστότοπό της η κάτω βουλή της Ρωσίας.

Αυτή τη στιγμή περίπου το 80% των εφοδίων του ΝΑΤΟ περνούν από το Πακιστάν, όμως το ΝΑΤΟ προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή του από τη χώρα, όπου συχνά σημειώνονται επιθέσεις ισλαμιστών εναντίον των φορτίων του.

Η Μόσχα είχε σημειώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι η συμφωνία μπορεί να επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει τη διέλευση οχημάτων που χρήζουν επισκευής προς τις χώρες του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ η συμφωνία δεν επιτρέπει τη διέλευση αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού του ΝΑΤΟ δια μέσου του εδάφους της.