Τους πρώτους εννέα μήνες του 2010, καταγράφηκαν 289 πειρατείες σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Ναυσιπλοΐας (IMB). Πειρατές κατέλαβαν 39 πλοία τη συγκεκριμένη περίοδο, τραυμάτισαν 27 μέλη πληρωμάτων, σκότωσαν ένα και κράτησαν 773 ομήρους.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών της Βουλγαρίας, Κάμεν Κίτσεν, στη διάρκεια Διεθνούς Διάσκεψης, με θέμα: «Η θαλάσσια πειρατεία στο πλαίσιο της ασφάλειας των θαλάσσιων μεταφορών και η σχέση με τη βουλγαρική εθνική ασφάλεια».

Στη διάσκεψη συμμετέχουν εμπειρογνώμονες από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αφρική, την Ασία, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Σομαλίας.

Η διάσκεψη πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, με αφορμή τις ολοένα και πιο συχνές, τα τελευταία χρόνια, επιθέσεις πειρατών σε εμπορικά πλοία.

Είναι γνωστό, ότι εστίες του φαινομένου είναι ο κόλπος του Άντεν και η θάλασσας της Σομαλίας, όπου 44 Βούλγαροι ναυτικοί, μεταξύ των οποίων και τρεις κυβερνήτες πλοίων, έχουν πέσει θύματα πειρατείας, υπογράμμισε ο κ. Κίτσεφ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών της Βουλγαρίας παρουσίασε τις δράσεις της βουλγαρικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στο υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας έχει συγκροτηθεί κέντρο επείγουσας ανάγκης, στο οποίο μετέχουν εμπειρογνώμονες από το υπουργείο Μεταφορών, τη διοίκηση ναυσιπλοϊας και εκπρόσωποι της πλοιοκτήτριας εταιρίας, τόνισε ο κ. Κίτσεφ.